Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

O půlnoci končí termín pro podávání přihlášek na střední školy. Kvůli problémům byl prodloužený o den

Dnes o půlnoci končí termín pro podávání přihlášek na střední školy pro první kolo přijímacího řízení. Původně mělo podávání přihlášek skončit už v úterý. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) rozhodl o prodloužení o jeden den kvůli zpoždění při zahájení elektronického podávání přihlášek, výpadkům systému a snaze zmírnit stres rodičů při podávání přihlášek.

Uchazeči se letos mohou nově hlásit elektronicky s využitím ověřené identity zákonného zástupce. Přihlášky mohou podávat i takzvanou hybridní formou, tedy kombinací tištěných přihlášek s podporou elektronického systému, případně stejně jako v předchozích letech papírovou formou. Poprvé mohou podat až tři přihlášky.

Elektronický systém (DiPSy) měla organizace odpovědná za přípravu přijímacího řízení Cermat původně spustit ve čtvrtek 1. února. Kvůli problémům s nahráváním příloh a následnému ověření bezpečnosti ho otevřela o den později. Systém opakovaně čelil kybernetickým útokům DDoS.

Systém DiPSy vznikl s cílem zjednodušit proces přijímání na střední školy a omezit chaos, který přijímací zkoušky provázel v minulých letech. Proti předchozím rokům odpadne mimo jiné administrativa se zápisovými lístky a odvoláním. Přijímací zkoušky pro čtyřleté obory a obory nástavbového studia se konají 12. a 15. dubna, pro obory šestiletých a osmiletých gymnázií 16. a 17. dubna.

Podle ministerstva by se na střední školy mělo hlásit asi 106 tisíc žáků devátých tříd základních škol a tisíce dalších uchazečů, například zájemců o víceletá gymnázia nebo studentů středních škol, kteří chtějí změnit obor. Ředitel organizace Cermat Miroslav Krejčí dříve odhadoval, že by se na střední školy mohlo letos hlásit asi 130 tisíc až 135 tisíc uchazečů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky přihláška, škola, střední, termín, vzdělání, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O půlnoci končí termín pro podávání přihlášek na střední školy. Kvůli problémům byl prodloužený o den | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.