Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Elektronický systém přihlášek čelil útoku hackerů, díky ochraně funguje. Co dělat, když se dokumenty ztratí?

Elektronický systém přihlášek na střední školy (DiPSy) od pátečního pozdního večera funguje, během soboty zájemci odevzdali přes 5 tisíc přihlášek. Systém před několika hodinami čelil útoku hackerů, automatická ochrana ho odrazila, řekl ředitel státní organizace Cermat Miroslav Krejčí.

Někteří uživatelé mohli mít podle Krejčího problémy s načítáním stránky, to ale souviselo právě s aktivovanými ochranami proti DDoS útokům, systém jako takový zasažený nebyl, dodal. Cermat počítá, že celkově se letos na střední školy bude hlásit kolem 120 tisícuchazečů, na podání přihlášek mají čas do 20. února.

Cermat, který je za přípravu přijímacího řízení odpovědný, měl systém původně spustit ve čtvrtek 1. února, kvůli problémům s nahráváním příloh a následnému ověření bezpečnosti ale spuštění systému odložil. Otevřel ho v pátek před půlnocí.

V sobotu kolem 8:00 evidoval systém téměř 600 přihlášek, kolem 11:00 přes 2 tisíce, o dvě hodiny později zhruba 4 tisíce přihlášek a v podvečer přes 5 tisíc. Asi deset procent jich je podle Krejčího hybridních, což znamená, že zájemci musí vygenerovaný dokument doručit do školy.

Přijímací zkoušky pro čtyřleté obory a obory nástavbového studia se konají 12. a 15. dubna, pro obory šestiletých a osmiletých gymnázií 16. a 17. dubna.

DDoS útok, při němž se útočníci snaží vysokým množstvím přístupů na weby najednou přes více počítačů stránky zahltit, zaznamenal v sobotu Cermat po poledni. „Zhruba od 12:35 do 12:45 trval silnější DDoS útok na stránky DiPSy. První dvě minuty bylo snížené množství uživatelů v systému a zbytek doby systém normálně fungoval," řekl Miroslav Krejčí.

Co když se přihláška ztratí? 

Ředitel Cermatu podotkl, že se jim kupí dotazy na to, co se stane, pokud se přihláška ztratí. Dostatečným potvrzením o podání přihlášky je podle Krejčího dokument v pdf formátu, který rodičům přijde do e-mailu. „Stačí to k tomu, aby po 20. únoru, kdyby se na to přišlo pozdě, byl ten uchazeč dodatečně zařazen mezi ostatní řádně přihlášené uchazeče," řekl ČTK.

O případném prodloužení termínu pro podání přihlášek po 20. únoru kvůli pozdějšímu spuštění ministr školství Mikuláš Bek (STAN) rozhodne podle ministerstva v následujícím týdnu. Krejčí ČTK řekl, že jednání k tomu je naplánováno na pondělí.

Na střední školy by se letos mělo podle ministerstva hlásit až 106 tisíc žáků devátých tříd základních škol a tisíce dalších uchazečů, například zájemců o víceletá gymnázia, studentů středních škol, kteří chtějí změnit obor, nebo dospělých uchazečů, kteří se hlásí do dálkového či večerního studia. Krejčí ČTK dříve řekl, že se počítá zhruba se 120 tisíci uchazeči.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky systém, přihláška, vzdělání, student, studium, on-line, střední, škola, hacker, útok, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elektronický systém přihlášek čelil útoku hackerů, díky ochraně funguje. Co dělat, když se dokumenty ztratí? | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.