Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Talent jménem Kristýna Zajícová. Studentka jihlavské školy v kuchařské soutěži ve Varech neměla konkurenci

Velký úspěch zaznamenala jihlavská střední škola, jejíž studentkou je Kristýna Zajícová. Ta zvítězila v prestižní odborné soutěži Lázeňský pohárek, která se konala v reprezentačních prostorech karlovarského Grandhotelu Pupp.

Kristýna poměřovala síly s 24 studenty kuchařských a cukrářských oborů z celé České republiky. „V kategorii kuchařů Kristýna Zajícová získala zlato a uznání odborné poroty.  Její přípravu na soutěž koordinoval mistr z OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava Tomáš Partl," řekla mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. 

Úspěšní studenti z Vysočiny

Kraj Vysočina už několik let zapojuje žáky hotelových škol do gastroakademie zaměřené na společné vzdělávání žáků, pedagogů i kuchařů, společně právě s OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava pořádá národní kulinářskou soutěž Trophée Mile Česká republika.

Její vítězové reprezentují Českou republiku na světovém finále ve francouzské Remeši. Jejím pořadatelem je Philippe Mille, francouzský šéfkuchař a držitel dvou michelinských hvězd.

Tématem letošního už 24. ročníku tradiční soutěže bylo podmáslí, které museli budoucí šéfkuchaři zakomponovat do připravovaného menu. Na něm byla jak slaná, tak sladká jídla. Jak popisuje mluvčí hejtmanství, soutěž se skládá ze dvou kategorií.

V porotě zasedli špičkoví kuchaři a cukráři 

„V první, takzvaně studené, přiveze student už připravené pětichodové menu, které se vystaví a mohou si ho porotci i veřejnost prohlédnout po celou dobu soutěže. V další části musí kuchař na místě připravit studený nebo teplý předkrm. Má na něj 30 minut v zázemí a pouhých 15 minut pro dokončení přímo před zraky veřejnosti na podiu. Hotová jídla hodnotí odborná porota složená ze špičkových kuchařů a cukrářů, mimo jiné i z národního kulinářského týmu," dodala Svatošová. 

Kraj Vysočina patří k regionům, kde je gastronomickým oborům na středních školách věnována velká pozornost, žáci se pravidelně pod vedením svých zkušených mistrů účastní velkých národních soutěží.

„Účast na tak prestižních soutěžích, jako je ta karlovarská, jde tak trochu mimo realitu běžné výuky. Je to více než běžná praxe, je to o obrovském odhodlání a dřině jak ze strany mistrů, tak i soutěžících žáků,“ popisuje Libor Fasora, ředitel jihlavské střední školy. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky soutěž, reprezentace, gastro, kuchař, cukrář, student, Kristýna Zajícová, Karlovy Vary, Jihlava, Kraj Vysočina

Talent jménem Kristýna Zajícová. Studentka jihlavské školy v kuchařské soutěži ve Varech neměla konkurenci | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.