Velký úspěch zaznamenala jihlavská střední škola, jejíž studentkou je Kristýna Zajícová. Ta zvítězila v prestižní odborné soutěži Lázeňský pohárek, která se konala v reprezentačních prostorech karlovarského Grandhotelu Pupp.
Kristýna poměřovala síly s 24 studenty kuchařských a cukrářských oborů z celé České republiky. „V kategorii kuchařů Kristýna Zajícová získala zlato a uznání odborné poroty. Její přípravu na soutěž koordinoval mistr z OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava Tomáš Partl," řekla mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.
Tématem letošního už 24. ročníku tradiční soutěže bylo podmáslí, které museli budoucí šéfkuchaři zakomponovat do připravovaného menu. Na něm byla jak slaná, tak sladká jídla. Jak popisuje mluvčí hejtmanství, soutěž se skládá ze dvou kategorií.
„V první, takzvaně studené, přiveze student už připravené pětichodové menu, které se vystaví a mohou si ho porotci i veřejnost prohlédnout po celou dobu soutěže. V další části musí kuchař na místě připravit studený nebo teplý předkrm. Má na něj 30 minut v zázemí a pouhých 15 minut pro dokončení přímo před zraky veřejnosti na podiu. Hotová jídla hodnotí odborná porota složená ze špičkových kuchařů a cukrářů, mimo jiné i z národního kulinářského týmu," dodala Svatošová.
Kraj Vysočina patří k regionům, kde je gastronomickým oborům na středních školách věnována velká pozornost, žáci se pravidelně pod vedením svých zkušených mistrů účastní velkých národních soutěží.
„Účast na tak prestižních soutěžích, jako je ta karlovarská, jde tak trochu mimo realitu běžné výuky. Je to více než běžná praxe, je to o obrovském odhodlání a dřině jak ze strany mistrů, tak i soutěžících žáků,“ popisuje Libor Fasora, ředitel jihlavské střední školy.