Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Třešť připravuje rekonstrukci základní školy, která sníží náklady na energie. Školka se rozšíří o čtyři třídy

Město Třešť připravuje rekonstrukci základní školy, díky níž se sníží náklady na energie. Kromě změny vytápění tam chce vyměnit zastaralé rozvody elektřiny a teplé vody, zlepšit by se měla akustika v tělocvičně. Na akci s předpokládanými náklady okolo 160 milionů korun nyní radnice vybrala projektanta. Navrhnout by měl i to, jak by se měly stavební práce dělat vzhledem k výuce, řekl starosta Vladislav Hynk (KDU-ČSL).

Zahájit rekonstrukci školy by radnice chtěla v roce 2026, stavební práce ale není možné stihnout za letní prázdniny. „My nedisponujeme žádnými volnými kapacitami, kam bychom ty žáky mohli přesunout," uvedl starosta Vladislav Hynk. Základní školu v Třešti navštěvuje okolo 600 dětí. Na projektovou dokumentaci pro opravy jejích čtyř pavilonů má město v rozpočtu na příští rok 4,3 milionu korun.

Třešť s 5400 obyvateli počítá v rozpočtu schváleném pro rok 2024 s celkovými výdaji za 184 milionů korun při očekávaných příjmech 160 milionů. Schodek v rozpočtu město dorovná penězi z úspor a dotací. Podle starosty by z dotačních programů mohlo plynout 15,5 milionu korun.

Škola v ulici Josefa Hory je z 60. let minulého století, je už zateplená a má vyměněná okna. „Ale při tehdejší rekonstrukci jsme nedělali nic se samotným vytápěním toho objektu, s elektroinstalací, rozvody teplé vody," uvedl starosta. Dodal, že škola byla postavená v době, kdy se na množství spotřebovaného tepla moc nehledělo, jsou tam velké ztráty. Odborníci rovněž zváží možnost osadit školu fotovoltaickými panely, pokud to umožní statika střech.

Rozšíření mateřské školy 

Město také připravuje dokumentaci pro rozšíření mateřské školy o čtyři třídy, i kvůli bytové výstavbě v Třešti. Před kolaudací je nový bytový dům s 50 byty u nádraží, další investor buduje byty v místě bývalého textilního podniku Kras.

Milion korun radnice příští rok zaplatí za vylepšení dílen domu dětí a mládeže v Barvířské ulici, kde jsou kroužky pro modeláře, řezbáře i robotiku. Náklady z poloviny pokryje dotace místní akční skupiny Třešťsko.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZŠ Třešť

Štítky vzdělání, rekonstrukce, školy, správa, stavby, Třešť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třešť připravuje rekonstrukci základní školy, která sníží náklady na energie. Školka se rozšíří o čtyři třídy | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.