Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vysočina zvažuje stavbu ubytování pro sportující žáky novoměstského gymnázia. Součástí by byla i posilovna

Gymnázium se sportovními třídami v Novém Městě na Moravě by chtělo vlastní domov mládeže. Žáky má i z jiných krajů, ubytování si teď zajišťují v soukromí. Radní Kraje Vysočina rozhodli o tom, že uvolní peníze na dopracování studie nového domova mládeže se 77 lůžky. Podle předběžného odhadu by stavba stála okolo 100 milionů korun. Další postup bude záviset na tom, jestli se na ni podaří sehnat dotace. Kraj nepředpokládá, že by platil celou investici. Uvedl to Jan Břížďala (Piráti), radní pro školství, informatiku a komunikační technologie.

„Rada kraje se zabývala tím, že v tuto chvíli uvolní finanční prostředky na dopracování samotné studie. Čili by měla vzniknout analýza, která podrobněji přinese jak odhad investičních nákladů na samotnou výstavbou, tak i samotného provozu," uvedl radní Jan Břížďala. V domově mládeže by mladí sportovci měli kromě lůžek další zázemí, jako jsou relaxační zóny a posilovna. Uskutečnění projektu bude podle radního hodně záviset na jeho kofinancování, například z Národní sportovní agentury. Studie by měla být dopracovaná v tomto roce. "A v příštím roce bychom mohli vstoupit v jednání s dalšími subjekty," uvedl.

Novoměstské Gymnázium Vincence Makovského je podle webu kraje jedna ze dvou škol na Vysočině a mezi 17 v ČR, které mají zapsaný čtyřletý maturitní obor gymnázium se sportovní přípravou. Je určený talentovaným sportovcům, kteří mají zájem o všeobecné střední vzdělání s perspektivou studia na vysoké škole.

V soukromí bydlí 43 žáků 

Gymnázium v Novém Městě na Moravě je s ohledem na tradici a sportoviště ze zimních sportů zaměřené na biatlon, běžecké lyžování, severskou kombinaci a rychlobruslení, z letních sportů na atletiku, cyklistiku a fotbal. V novém školním roce bude mít obor 84 žáků, z nichž 34 bydlí mimo Vysočinu. Jsou například i z Karlovarského kraje, Zlínského kraje, Olomouckého kraje a jeden žák ze Slovenska. V soukromí je nyní podle školy ubytovaných 43 žáků.

Stává se, že někteří uchazeči nakonec nenastoupí, protože rodiče nesouhlasí s tím, aby jejich dítě bydlelo v privátním ubytování, řekl Břížďala. Uvedl, až myšlenka na stavbu domova u gymnázia vznikla už asi před deseti lety. „My jsme dneska v situaci, že jsme si řekli, ano, tenhle projekt nám dává smysl a pojďme se jím dále zabývat," řekl. Nový domov by mohl z části sloužit také tamní střední odborné škole, která sice má domov mládeže, ale jeho kapacita je naplněná.

Ohodnoť článek

Štítky školy, správa, Nové Město na Moravě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina zvažuje stavbu ubytování pro sportující žáky novoměstského gymnázia. Součástí by byla i posilovna | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.