Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Lidí přibývá. Polná začne přestavovat základní školu, potřebuje šest nových tříd

Polná na Jihlavsku začne letos přestavovat budovu základní školy v Poděbradově ulici, aby získala pro děti dalších šest školních tříd. Na dotovanou akci s předpokládanými náklady okolo třiapadesáti milionů korun chce město vybrat stavební firmu tak, aby stavba mohla začít v létě. Pro potřeby školy by měl být v budoucnu upravený také Lidový dům. Záměr na jeho odkoupení za patnáct milionů korun už schválilo polenské zastupitelstvo.

Ve městě je podle starosty Jindřicha Skočdopole velký boom bytové výstavby. Developeři už v posledních letech postavili deset bytových domů z patnácti, které mají v plánu. Přibývat jejich iniciativou budou i stavební parcely pro rodinné a řadové domy. „Víme, že potřebujeme navýšit kapacitu základní školy, potřebujeme o 75 až 100 dětí navýšit kapacitu mateřské školy," uvedl starosta Jindřich Skočdopole (nestraník). Víc místa je potřeba i pro školní družinu a jídelnu.

Do městské základní školy chodí okolo šesti stovek dětí. Na přístavbu a nástavbu budovy v Poděbradově ulici má město slíbenou dotaci 49,5 milionu korun. Ve škole už asi za sedm milionů korun přestavuje kotelnu. Koupě Lidového domu, který je blízko školních budov v ulicích Poděbradova a Komenského, radnici umožní řešit nedostatečné kapacity školní družiny a jídelny. Konečné rozhodnutí o odkoupení této nemovitosti by podle starosty mělo padnout na jednání městského zastupitelstva 18. června.

Kromě klasické školy mají v Polné i alternativní

Lidový dům v Polné spravuje stejnojmenný spolek. Podle webu byl dům postaven před druhou světovou válkou, v současné době se využívá pro společenské, vzdělávací a sportovní účely. V domě je i sál s jevištěm, v jeho bývalé zahradě sportoviště.

Kromě městské základní školy v Polné funguje Meruzalka – Montessori mateřská a základní škola. Na letošní září připravuje otevření prvního ročníku své nové střední školy, která bude žáky vzdělávat v oboru ekologie a životní prostředí.

Na začátku minulého roku v Polné bydlelo podle statistiků okolo 5 200 lidí. Investice radnice včetně získaných dotací by letos měly být okolo sto milionů milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky stavby, škola, správa, Polná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidí přibývá. Polná začne přestavovat základní školu, potřebuje šest nových tříd | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.