Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Drahé energie prodraží studentům jihlavské školy ubytování a změní výuku. Protáhne se pauza mezi semestry

Studenti Vysoké školy polytechnické Jihlava (VŠPJ) zaplatí kvůli dražším energií za ubytování na kolejích o 20 procent víc než v předchozích letech. Škola s 2400 studenty může poskytnout ubytování 149 z nich. Zájem o ubytování je vyšší. Kvůli snaze uspořit za energie škola změní i dobu výuky, pauza mezi semestry bude v zimě delší, sdělila mluvčí jihlavské vysoké školy Vendula Marešová.

Náklady na energie a teplo se škole meziročně zvýšily o téměř 200 procent. „Což je znatelný zásah do našeho rozpočtu, 3,5 milionu korun loni za celý rok a letos tři miliony za první polovinu roku," uvedla Vendula Marešová. Za ubytování studenti zaplatí 3 tisíce korun ve čtyř a pětilůžkovém pokoji a 3900 korun v dvoulůžkovém pokoji. Poptávka po ubytování byla jako v předchozích letech vyšší než nabídka, na 15 zájemců se nedostalo.

Studenti podle oslovených realitních makléřů v Jihlavě hledají i pronájmy bytů, kterých je ale nedostatek. „Mé zkušenosti jsou takové, že majitelé zrovna studenty moc nevyžadují. Chtějí tam mít normální rodiny, mají strach, že budou mejdany, ale ono už to tak není, studenti se dnes chovají úplně jinak než studenti před 30 lety, už je to celkem klidný provoz," řekl makléř Jiří Novotný. Volných bytů je podle něj v Jihlavě nyní málo i kvůli vyšší poptávce způsobené příchodem lidí z Ukrajiny, což také zvýšilo ceny. Přesto někteří majitelé vidí v pronájmu studentům příležitost dobrého zisku. Pro příklad Novotný uvedl nájem dvoupokojového bytu, který se s energiemi pohybuje okolo 16 tisíc korun měsíčně. „Řeknou si, dobře, bude vás tady pět, každý mi dáte čtyři pět tisíc, tím pádem vydělává víc," řekl Novotný.

Prodloužené zkouškové období

Studenti VŠPJ se letos vrátí do poslucháren v pondělí, o týden dřív než v předchozích letech. Naopak se jim prodlouží volno mezi semestry. „To býval v minulosti týden v únoru mezi zkouškovým obdobím zimního semestru a začátkem výuky v letním semestru. V tomto akademickém roce bude volno celý měsíc, konkrétně od 6. února do 5. března, kdy nebude v budově školy probíhat výuka a téměř celá budova bude moct být uzavřena. Při současných cenách energií si od tohoto kroku slibujeme finanční úsporu asi 900 tisíc korun, nicméně to bude záviset na tržních cenách v únoru příštího roku," řekla Marešová. V létě se studentům prodlouží o dva týdny zkouškové období.

Energie má podle Marešové škola zajištěné do konce roku, spotřebu příštího roku bude s dodavatele řešit nejdřív na konci září. Budovu škola vytápí plynem. Nové kotle má tři roky, o výměně neuvažuje, chce ale instalovat fotovoltaické panely. „Provádíme analýzu a zahajujeme jednání ohledně případné instalace," uvedla Marešová. S úsporou pomůže také oprava oken v historické budově, šetřit se bude také snížením teploty vytápění.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto VŠPJ

Štítky VŠPJ, školy, vysoké, koleje, energie, Vysočina, Jihlava, Vysoká škola polytechnická Jihlava, Jiří Novotný, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Drahé energie prodraží studentům jihlavské školy ubytování a změní výuku. Protáhne se pauza mezi semestry | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.