Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vojáci z vrtulníkové základny navštívili školy na Vysočině. Je chybou, že branná výchova zmizela z osnov, shodují se kantoři

V minulém týdnu se vojáci 22. základny vrtulníkového letectva společně s kolegy z odboru komunikace Ministerstva obrany opět vypravili s projektem POKOS (Příprava občanů k obraně státu) do škol, tentokrát navštívili dvě základní školy na Vysočině.

Během prezentací se žáci a pedagogové ze Základní školy Myslibořice a Základní školy Křížová v Jihlavě dozvěděli o základních principech obrany státu, úloze ozbrojených sil a mezinárodních organizacích. Vojáci dětem představili náměšťskou leteckou základnu, hlavní úkoly vrtulníkářů i leteckou techniku. O své práci ve školách vyprávěl vojenský pilot vrtulníku Mi-24/35 nebo palubní střelec z posádky vrtulníku Mi-171.

Vojáci z vrtulníkové základny na ukázku přivezli i část výstroje a výzbroje pilotů, palubních střelců a dalších vojenských profesionálů. Největším lákadlem byla pro děti letecká přilba v tygří kamufláži a balistická ochrana palubního střelce.

Škola hrou

V praktické části si děti otestovaly, jak ošetřit krvácení, jak poskytnout první pomoc při zástavě srdce a další život zachraňující úkony. Také se naučily, jak se chovat v případě úniku nebezpečných chemických látek nebo si vyzkoušely prostředky individuální ochrany.

„Dětem například ukazujeme, jak si nasadit ochrannou masku, jak ji utáhnout, aby správně těsnila a plnila svoji funkci,“ upřesňuje četař Roman Pavlík. Školáci z Myslibořic si navíc mohli před budovou školy prohlédnout automobilovou vojenskou techniku, konkrétně Tatru T 810 a T 815 nebo vojenský Land Rover LR110.

A jak hodnotí projekt POKOS zástupkyně obou škol? Obě se shodují, že bylo chybou, že ze školních osnov zmizela branná výchova. navíc dodává: „Je to pro nás oživení výuky, žáci se dozvědí něco nového a vidí praktické ukázky. To je pro ně podstatné, jsou z toho nadšené, mohou si spoustu věcí vyzkoušet a seznámí se s výbavou, ke které se běžně nedostanou. Například plynová maska je pro ně úplnou novinkou, přestože dřív to byla běžná součást výuky a děti to měly nacvičené,“ říká zástupkyně ředitelky jihlavské základní školy Lenka Picková.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Ministerstvo obrany | Zdroj Ministerstvo obrany

Štítky vojsko, armáda, branná výchova, ministerstvo obrany, Kraj Vysočina, základní škola, Myslibořice, Jihlava, Roman Pavlík, Mil Mi-24, Land Rover, Mil Mi-17

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojáci z vrtulníkové základny navštívili školy na Vysočině. Je chybou, že branná výchova zmizela z osnov, shodují se kantoři | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.