Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Ústav znalectví a oceňování na VŠTE: Naší velkou předností je široké portfolio řešených oblastí

PR článek

Před pěti lety byl na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích zřízen Ústav znalectví a oceňování, jehož služby mimo jiné využívají samosprávné celky, fyzické a právnické osoby či advokátní kanceláře. Co je přesně náplní jeho práce? Povídali jsme si Veronikou Machovou, ředitelkou Ústavu znalectví a oceňování, a Tomášem Krulickým, vedoucím oddělení znalecké činnosti.

Jste znaleckým ústavem pro obory ekonomika, strojírenství a stavebnictví. Čím konkrétně se zabýváte?

Tomáš Krulický: Věnujeme se oceňování podniků, staveb, pozemků, strojů a strojních zařízení, motorových vozidel a tak dále. Děláme mimo jiné také vyčíslení náhrad, škod a újmy, zpracováváme ekonomické analýzy, reporty… Naše činnost je poměrně rozsáhlá, přičemž se věnujeme velkým, ale stejně tak i menším znaleckým posudkům. Zmíním příklad – pracujeme na standardních bytech na sídlišti v Českých Budějovicích a vedle toho máme historické objekty či výrobní areály. Myslím si, že díky tomu přinášíme nový, neotřelý pohled, protože můžeme zkušenosti ze složitějších znaleckých posudků aplikovat na ty jednodušší.

Pro případné budoucí klienty jsou jistě důležité reference. Můžete některé z nich zmínit?

Tomáš Krulický: S referencemi je to bohužel složitější, protože jsme vázání mlčenlivostí. Na tu skutečně velice dbáme po všech stránkách.

Veronika Machová: Zmínit ale můžeme třeba samosprávné celky, kdy jsme vypracovali znalecké posudky například pro města České Budějovice, Nové Hrady, Vimperk či Vodňany. S městy a obcemi máme celkově dobrou spolupráci.

Mohu se na vás obrátit i jako fyzická osoba?

Tomáš Krulický: Ano, i to běžně děláme. Lidé nás využívají například při sporu s dodavatelem stavby, při řešení reklamace se stavební firmou, nebo když řeší spor o cenu nemovitosti. Běžné je také dědické řízení…

Takže když chci například vyřešit majetkové vypořádání, ozvu se vám a vy mi pomůžete…

Tomáš Krulický: Klienti se na nás obracejí zpravidla ve sporových řízeních, kdy chtějí, nebo potřebují znát názor třetí nezávislé odborné osoby, a to ať již při oceňování domu či jiných nemovitostí, ve sporových řízeních, jako jsou reklamace a spory o kvalitu díla, aj.

Znalectví a oceňování se věnuje řada firem. Proč by se klient měl obrátit právě na vás?

Veronika Machová: Máme tým zpracovatelů složený z respektovaných odborníků, a to jak ze znalců, tak akademických a vědeckých pracovníků. Většina z nich se ve svých oborech zabývá jak vědecko-výzkumnou, tak pedagogickou činností. Které konkrétní osobnosti náš tým tvoří, se zájemci mohou dočíst na webu VŠTE, kde jsou i všechny další potřebné informace a kontakty. Ještě dodám, že jsme nezávislí a samozřejmě ctíme již zmíněnou mlčenlivost. Velkou předností našeho ústavu je bezesporu široké portfolio řešených oblastí, o kterém mluvil kolega.

Tomáš Krulický: Celkově má náš ústav za pět let existence velké množství zkušeností, mimo jiné i se skutečně velkými ekonomickými posudky. Řeč je například o situacích, kdy firmy mají možnost vytěsnit minoritního akcionáře…

Takže řešíte i dělení firem?

Tomáš Krulický: Dělení, fúze, převod jmění na společníka, změny právních forem… Běžný je třeba přechod OSVČ na s.r.o.

V oblasti strojírenství se věnujete čemu?

Veronika Machová: Například posuzování technického stavu výrobních strojů a zařízení. Mluvím o jejich kvalitě či bezpečnosti. Také posuzujeme příčiny havárií strojů a zařízení, výrobní a materiálové inženýrství, konstrukce strojů, technologických zařízení či dopravní a manipulační techniky.

Je mi jasné, že není možné mluvit o konkrétních částkách, ale v jakých cenových relacích se u znaleckých posudků pohybujete?

Veronika Machová: To je opravdu těžké, vše je na individuální domluvě, takže doporučuji, ať se nám zájemci ozvou. Například stanovení ceny pozemku či domu se pohybuje v řádu několika tisíc korun, u největších znaleckých posudků už jsou to statisíce korun.

Fungujete na vysoké škole, proto mě napadá, zda se u vás mohou realizovat i samotní studenti…

Veronika Machová: Jednoznačně ano. A vlastně se tak už děje. Momentálně tady máme sedm pomocných vědeckých sil. Určitě máme dveře otevřené i dalším zájemcům. Budeme rádi. Samozřejmě si nejvíce vážíme toho, když se šikovní studenti stávají posléze i našimi kolegy, což se nám osvědčuje i v praxi. Zde zároveň doplním, že studenti ekonomických studijních programů mají možnost svou odbornou praxi absolvovat právě na Ústavu znalectví a oceňování.

Na čem se pomocná vědecká síla podílí?

Veronika Machová: Nejdříve jim dáváme jednodušší úkoly, jak postupně rostou, dostávají složitější práci. Pomáhají při podpůrných aktivitách jak ve znalecké činnosti, tak i v oblasti tvůrčí a rozvojové. Připravují materiály, vyhledávají informace, upravují data, také se například podílejí na organizaci konferencí. Pole působnosti je široké. Práce pomocné vědecké síly je pro studenty skvělou praxí. Není výjimkou, že tato spolupráce nakonec přeroste v zaměstnání na plný úvazek, a toho, jak jsem již zmiňovala, si ceníme na našem Ústavu znalectví a oceňování nejvíce.

Ohodnoť článek

Štítky VŠTE, rozhovor, Veronika Machová, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, České Budějovice, znalecký posudek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ústav znalectví a oceňování na VŠTE: Naší velkou předností je široké portfolio řešených oblastí | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.