Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihlavské školky navštěvuje 70 procent dětí. Řada rodin během karantény výletuje

Mateřské školy (MŠ) v Jihlavě nyní navštěvuje odhadem 70 procent dětí. Ode dneška je kvůli karanténě uzavřena jedna třída na pracovišti MŠ Březinova 113. MŠ Mozaika, která po Jihlavě zajišťuje provoz celkově sedmnácti odloučených pracovišť, zatím funguje v běžném režimu bez výraznějších omezení.

Karanténa je opatření, které slouží k oddělení potenciálně nakažených osob od ostatních. Cílem je zabránění dalšímu šíření infekce. Karanténu nařizuje praktický lékař, popřípadě hygienická stanice, kteří také určí délku jejího trvání. Izolace je opatření, které slouží k oddělení nakažených osob od ostatních. Cílem je zabránit dalšímu šíření infekce. Pro osoby s pozitivním výsledkem testu je povinná. Izolaci nařizuje praktický lékař, popřípadě zaměstnanec hygienické stanice, kteří určí i délku jejího trvání.

Tam, kde ve školkách chybí personál, povolává ředitelka posily z řad některých bývalých zkušených učitelek. „Zatím se daří zajišťovat provoz vlastními silami i přes to, že nám chybí šestnáct pedagogů a dvanáct provozních pracovníků. Zatím nežádáme o pomoc, jak se o víkendu objevilo na sociálních sítích,“ říká Lenka Mončeková, ředitelka MŠ Mozaika v Jihlavě.

Dítě může být šiřitelem nákazy 

Ode dneška je kvůli výskytu onemocnění covid-19 v karanténě jedna třída na pracovišti MŠ Březinova 113. Karanténu zde doporučila kvůli zvýšenému epidemiologickému riziku Krajská hygienická stanice v Jihlavě. „Její pracovníci žádají rodiče o důslední dodržování karantény i případné izolace. Řada rodičů si však bohužel karanténu vykládá tak, jako by to byl pokyn vzít si v práci volno a vyrážet s dítětem v karanténě na výlet nebo jezdit navštěvovat příbuzné a známé. Přitom je to velké riziko, protože dítě může být potenciálním šiřitelem nákazy, i když nemá příznaky,“ říká Tomáš Koukal z jihlavského magistrátu.

Podle jeho slov je potřeba dodržovat pokyny a nařízení hygieniků, tak jak jsou zveřejněna níže v textu, v dokumentech příloze a také na stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR. 

Ve zbývajících mateřských školách, které nepatří do Mozaiky, tedy v MŠ Demlova 28 a 34 a do MŠ Na Dolech, je normální provoz. Ve třídách chybí asi maximálně 6 dětí. V MŠ Na Stoupách, kde bylo uzavřeno jedno oddělení, bude do úterý 20.října opět obnoven běžný provoz.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky školka, vzdělání, koronavirus, covid-19, provoz, omezení, karanténa, Jihlava, mateřská škola, infekční onemocnění, Krajská hygienická stanice, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlasta Simonová

"Výletuje"??? Šílená čeština! To mohl vymyslet jenom někdo s posametovým "vzděláním".

Úterý, 20. října 2020, 22:45Odpovědět

Jihlavské školky navštěvuje 70 procent dětí. Řada rodin během karantény výletuje | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.