Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj Vysočina přispěje na nový kamenný hospic. Zařízení s dvaceti lůžky má být hotové do tří let

Kraj Vysočina přislíbil finanční injekci ve výši více než 20 milionů korun na výstavbu lůžkového hospice Mezi stromy v Havlíčkově Brodě. Jde o zhruba třetinu celkových nákladů, zbytek mají pokrýt další dotace. Zařízení pro paliativní péči by mohlo být dokončeno v roce 2022.

O příspěvku na vybudování hospice hlasovalo zastupitelstvo kraje v úterý. „Výsledkem hlasování je deklarace finanční podpory části investičních nákladů spojených s výstavbou lůžkového hospice odpovídající maximálně 30% projektovaných investičních nákladů a částí nákladů na projektovou dokumentaci, a to za předpokladu, že bude projekt ze strany Ministerstva zdravotnictví podpořen rozhodnutím o přidělení dotace. Kraj Vysočina je připraven se podílet částkou max. do výše 20 150 tis. korun, které budou uvolňovány dle skutečné realizace,“ informoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí Pavel Franěk.

Na výstavbu hospice s plánovanou kapacitou dvaceti lůžek je Spolek pro lůžkový hospic Mezi stromy připraven žádat dotaci od Ministerstva zdravotnictví ČR, další investice do exteriérů a vybavení by mohly pokrýt dotace z tzv. Norských fondů. Z materiálů žádosti vyplývá, že celkové náklady na vybudování hospice jsou odhadovány na 66 miliónů korun s tím, že dokončen by mohl být do  tří let, tedy v roce 2022.

PSALI JSME: Kraj Vysočina by mohl podpořit stavbu prvního kamenného hospice, když pomůže i stát

Už dva roky platná Strategie paliativní péče v Kraji Vysočina do roku 2020 klade důraz na péči o umírající v domácím prostředí prostřednictvím domácí i mobilní paliativní péče. „V současné době disponuje každá z pěti krajských nemocnic pro tyto účely vyčleněnými lůžky. Nejvíce je jich aktuálně k dispozici v Nemocnici Jihlava, a to až patnáct,“ podotkl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný s tím, že tato kapacita se zdá být dostačující.

Rodiny, které tyto služby využívají, prý kvitují především jejich dostupnost a návaznost. „Díky zajištěné nepřetržité ošetřovatelské péče jsou důležitou platformou k poskytování geriatrické paliativní péče i domovy pro seniory,“ dodává Novotný. Vhodným doplněním současného systému, který je prioritou Kraje Vysočina, je kamenný hospic. Je chápán jako alternativa důstojné péče o pacienty v závěrečné fázi života.

Zájem o služby domácí hospicové péče na území regionu podle statistik vedených Krajem Vysočina strmě stoupá. Zatímco v roce 2016 o specializovanou pomoc s domácí péčí v posledních dnech života svých blízkých požádalo 315 klientů, v loňském roce osm poskytovatelů hospicové péče evidovalo 657 pomocí.

Foto www.hospic-cercany.cz | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky hospic Mezi stromy, Havlíčkův Brod, Kraj Vysočina, dotace, stavba, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Vladimír Novotný, Pavel Franěk, Lékárenský komplex Jihlava

Kraj Vysočina přispěje na nový kamenný hospic. Zařízení s dvaceti lůžky má být hotové do tří let | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.