Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj Vysočina by mohl podpořit stavbu prvního kamenného hospice, když pomůže i stát

Kraj Vysočina by mohl přispět na stavbu prvního kamenného hospice v kraji, pokud bude projekt dotovat také ministerstvo zdravotnictví. Žádost o finanční spoluúčast na vzniku zařízení s 20 lůžky, již předložil Spolek pro lůžkový hospic Mezi stromy, projednala krajská rada. Rozhodnutí je na krajském zastupitelstvu, radní mu doporučili usnesení schválit, řekl novinářům hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). Pozemek pro stavbu hospice spolku slíbil Havlíčkův Brod.

Z návrhu usnesení pro krajské zastupitelstvo vyplývá, že pokud dá na hospic dotaci ministerstvo, kraj uhradí do 30 procent projektovaných investičních nákladů, které jsou podle údajů na krajském webu vyčísleny na 65,8 milionu. Výše krajské podpory by podle návrhu měla být limitovaná částkou 20,15 milionu korun.

O dotaci chce spolek na ministerstvu požádat v září. „Bez podpory Kraje Vysočina a města Havlíčkův Brod však není možné podmínky dotačního programu splnit," uvedla předsedkyně spolku Ludmila Novotná v žádosti adresované hejtmanovi.

Vysočina nemá kamenný hospic jako poslední mezi kraji. „My jdeme jinou cestou. My chceme mít hospicová lůžka v našich nemocnicích, které zřizujeme a platíme," řekl hejtman Jiří Běhounek. Krajská strategie paliativní péče ale možnost vzniku lůžkového hospice obsahuje.

Spolek Mezi stromy, složený z lidí, kteří se zabývají péčí o vážně nemocné, usiluje o vybudování hospice v kraji asi čtyři roky. Nejdřív chtěl stavět v krajské Jihlavě, ale tam se na spolupráci s radnicí před dvěma lety nedohodl.

Letos se rozhodlo darovat pozemek pro hospic město Havlíčkův Brod, spolek však musí sehnat potřebné peníze. Darovací smlouva k 5700 metrům čtverečním pozemku mezi nemocnicí a psychiatrií v Havlíčkově Brodě bude uzavřena až po vydání stavebního povolení na hospic, což by se mělo stát do poloviny příštího roku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hospic, podpora, péče, Kraj Vysočina, Havlíčkův Brod, Jiří Běhounek, ČSSD, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina by mohl podpořit stavbu prvního kamenného hospice, když pomůže i stát | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.