Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlavský Mariánský sloup se nevyhne opravě. Během července se bude stavět lešení

Jihlavský Mariánský sloup, dominantu horního Masarykova náměstí, čeká oprava. Kořeny lip totiž prorůstají do podloží loupu, narušují cihlovou vyzdívku a nadzvedávají schodiště v obvodu. Vitalitě sloupu neprospěl ani nevhodný přípravek, který byl zřejmě použit při restaurování v roce 1983 a snížil difuzitu kamene. Město proto objednalo opravu sloupu, oplocení se kolem sloupu objeví již v červnu, lešení se kolem jihlavské památky postaví v červenci.

Již nyní se počítá s tím, že ostatní lípy dlouho nevydrží. Stav těch prvních, které jsme skáceli, byl opravdu špatný a ostatní stromy se k jejich stavu přibližují. Nepomůže tomu ani sucho, které stále trvá, ani zkrácení kořenového systému při restaurování. Nicméně Mariánský sloup, pokud ho budeme udržovat v dobrém stavu, tady zůstane ještě hodně dlouho po lípách,“ uvedla primátorka města Karolína Koubová.

To, že kořeny lip prorůstají, se ví už od roku 2009. V roce 2011 se město postaralo alespoň o odstranění drobného kořenového systému, který směřoval do středu sloupu. Větší kořeny však památku dále deformovaly a propouštěly vlhkost.

PSALI JSME: FOTO, VIDEO: Na Masarykově náměstí ubyly tři lípy. Dvě z nich byly staré přes sto let

„Restaurování památky je vzhledem k jejímu současnému stavu velmi potřebné, pokud by se neprovedlo, tak by nadále docházelo k nevhodným degradačním procesům, například odlupování vrstev kamene ze soklu, ztráta modelace díla a podobně,“ doplnil Ondřej Stránský.

V rámci restaurátorských prací bude proveden průzkum stavu, skladby a barevnosti kamene, čištění a konsolidace kamene, modelační doplnění destrukcí a chybějících částí, celoplošný ochranný nátěr, repase atributů, čištění a nátěr litinového zábradlí a řetězů, konzervační ošetření.

„Kvůli současnému stavu se rozestupují jednotlivé díly památky a již nyní je velmi pravděpodobné, že bude potřeba Mariánský sloup restaurovat i po skácení všech ostatních lip. Letošní restaurování město vyjde na 891 tisíc korun, investici do Mariánského sloupu částkou 720 tisíc podpoří dotace v rámci Programu regenerace Městské památkové rezervace,“ dodala ještě Aneta Hrdličková, mluvčí jihlavské radnice.

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky mariánský sloup, oprava, kořeny, lípy, památka, sloup, lípa, restaurování, lešení, Karolína Koubová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavský Mariánský sloup se nevyhne opravě. Během července se bude stavět lešení | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.