Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mezinárodní cvičení Dark Blade má za sebou 350 letových hodin. Účastníkům nepřeje počasí

Vrtulníkové mezinárodní cvičení Dark Blade, které se v České republice koná poprvé, má za sebou 350 letových hodin, jeho letecká část skončí ve čtvrtek 30. května. Cvičení se účastní na 1200 vojáků ze šesti zemí a 28 jejich strojů. S novými vrtulníky by čeští vojáci mohli podobné cvičení znovu absolvovat nejdříve po roce 2021, řekl novinářům v Náměšti nad Oslavou ministr obrany Lubomír Metnar (ANO). Nabídku s konkrétními parametry na nákup 12 vrtulníků, které chce armáda pořídit, očekává od americké strany v červnu nebo červenci.

„Můžeme počítat, že první vrtulníky mohou přijít v roce 2022, 2023," řekl Lubomír Metnar a zopakoval, že americkým Kongresem prošla "maximalistická" nabídka americké vlády počítající s dodávkou až 16 strojů a servisu k ním. Na české straně je nyní výběr toho, co chce pro armádu pořídit.

Náměšťská základna má asi šedesátiletou historii. V roce 2004 jí hrozil zánik. V roce 2013 prošla reorganizací a sloučila se se základnou Přerov.

Je pravidelným místem konání cvičení Ampel Strike zaměřeného na výcvik předsunutých leteckých návodčích. Loni se ho účastnilo asi 900 českých vojáků a 300 z dalších 18 zemí.

Cvičení Dark Blade hostí 22. základna vrtulníkového letectva Sedlec u Náměště nad Oslavou. Cvičí se i ve vojenských újezdech Boletice a Libavá. Podle velitele náměšťské základny a ředitele cvičení Miroslava Svobody do průběhu cvičení několikrát nepříznivě zasáhlo počasí, zrušeny byly třeba i letové ukázky. „Prováděcí fáze cvičení končí už ve čtvrtek, ale ještě musíme jednotky dostat domů, musíme odsunout materiál, i to je součást výcviku," řekl Miroslav Svoboda. Cvičení oficiálně skončí 3. června.

PSALI JSME: Při Ample Strike se v republice denně uskuteční osmačtyřicet cvičných bojů. Zapojena je také Vysočina

Vrtulníky při cvičení vzlétají ve dne i v noci a letci s nimi nacvičují lety s nákladem v podvěsu, slaňování nebo únikový manévr proti stíhačce, kterou byl v případě cvičení letoun Alca L-159. „V odpoledních hodinách jsou potom takzvané lety COMAO, při kterých startuje až 15 vrtulníků najednou, což je náročné na koordinaci i provedení," řekl vedoucí letových operací Martin Janďourek.

Cvičení se koná pod záštitou Evropské obrané agentury a je určené pro státy Evropské unie zapojené do vrtulníkového výcvikového programu, který má 14 členů. Čeští vojáci na cvičení spolupracují s armádami z Belgie, Německa, Polska, Maďarska a Slovinska.

Autoři | Foto Dark Blade / Facebook

Štítky armáda, letectví, cvičení, Dark Blade, Lubomír Metnar, Náměšť nad Oslavou, ANO 2011, Česko, Miroslav Svoboda, Kongres Spojených států amerických, Evropská unie, Německo, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní cvičení Dark Blade má za sebou 350 letových hodin. Účastníkům nepřeje počasí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.