Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Ve středu pozor na vydatný déšť a povodně. Výstraha meteorologů zčásti platí i pro Vysočinu

Vydatné srážky v severovýchodní polovině Česka mohou během středy rychle rozvodnit menší toky, dosáhnout mohou prvního či druhého stupně povodňové aktivity, varují meteorologové.

V extrémních případech na návětřích hor může ojediněle napršet až kolem 100 milimetrů během 24 hodin, uvedl v aktuální výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMI). Srážky pak budou slábnou postupně od západu během noci na čtvrtek. Nejdéle, do čtvrtečního dopoledne, se budou vyskytovat v oblasti Beskyd.

Při silném dešti je podle meteorologů třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Lidé by neměli vstupovat a vjíždět do proudící vody a zatopených míst, v podmáčených oblastech hrozí pády stromů nebo podemletí komunikací.

V případě povodňového nebezpečí lidé nesmějí v rozbouřených řekách plout na lodích nebo se koupat.

„V severovýchodní polovině území během středy 22. května očekáváme místy vydatné srážky lokálně s úhrny 30 až 70 mm/24h, v extrémních případech na návětřích hor ojediněle kolem 100 mm/24h," uvedl ČHMÚ.

Opatrně i na Vysočině 

Velmi vydatný déšť meteorologové očekávají v Moravskoslezském kraji a v částech Olomouckého, Pardubického, Královéhradeckého a Libereckého kraje. Vydatný déšť pak ve středu zasáhne i část Vysočiny, Jihomoravského a Zlínského kraje.

Povodňová pohotovost, tedy možné vystoupání hladin až na druhý povodňový stupen, platí od středečních 8:00 do odvolání pro Moravskoslezský kraj a části Olomouckého a Pardubického kraje. V pohotovosti bude i povodí horní Jizery v Libereckém kraji, Metuje, Stěnavy, Divoké Orlice či horního Labe v Královéhradeckém kraji. Bdělost očekávají meteorologové v povodí Bečvy, na horní Úpě, dolní Tiché Orlici, Loučné, Chrudimce či Doubravě.

Autoři | Foto Drbna

Štítky záplavy, déšť, výstraha, meteorologové, Kraj Vysočina, Česko, Český hydrometeorologický ústav, Beskydy, Moravskoslezský kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve středu pozor na vydatný déšť a povodně. Výstraha meteorologů zčásti platí i pro Vysočinu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.