Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dřevorubec z Jihlavska přišel tragicky o dceru, manželku má invalidní. Je pro ně vyhlášená sbírka

Na začátku května byla vyhlášena veřejná sbírka na podporu rodiny Filovu z Komárovic na Jihlavsku. Teď tomu bude tomu dva roky od chvíle, kdy rodinu začala stíhat jedná krutá rána osudu za druhou. Na rodinnou tragédii, při které zemřela dcerka Kristýnka a manželka Liduška utrpěla vážný úraz mozku, se začaly nabalovat ještě další "jobovky".

Dřevorubec Libor Fila kácel před dvěma lety v lese stromy, tak jak dělá běžně v rámci svého povolání. Přesto na 19. května 2017 do konce života nezapomene. Při rutinní činnosti se totiž jeden padající strom nešťastnou náhodou zvrátil na pařezu a zasáhl jeho manželku Lidušku a dcerku Kristýnku, které se na kácení přišly podívat.

Následky byly tragické. Manželka utrpěla těžké poškození mozku a je momentálně invalidní, šestiletá dcera bohužel následkům vážných zranění podlehla. 

Největším trestem pro Libora Filu byla samozřejmě ztráta Kristýnky, přesto od soudu za nedbalostní trestný čin obdržel ještě roční podmínku s dvouletým odkladem. V těžkých chvílích však projevil lidskost, když dal souhlas ke transplantaci orgánů své dcery.

Tento šlechetný čin, který umožnil záchranu jiných dětských životů, se však v konečném důsledku paradoxně obrátil proti rodině. Zdravotní pojišťovna si totiž nárokovala úhradu více než 100 tisíc za hospitalizaci dcery právě kvůli darování orgánů. Rozpočtu rodiny nepomohly ani náklady přes 600 tisíc na léčení invalidní manželky. 

Nešťastný příběh Filových přiměl veřejnost k vytvoření finanční sbírky, jejíž výtěžek bude použit na pomoc paní Lidušky. Ta spočívá ve vytvoření bezbariérového prostředí v domě, úpravu osobního automobilu, pořízení invalidního vozíku a pokrytí nákladů spojených s léčbou.

Sbírka byla vytvořena 1. května městem Brtnice a povolena Krajským úřadem Kraje Vysočina. Finančním darem na transparentní účet 2801620794/2010 mohou  do 20. srpna 2019 přispět občané, podniky a další dárci. Další info zde. Na transparentní účtu je k 11. květnu už přes 160 tisíc korun. Příspěvek lze také složit v hotovosti na pokladně MěÚ Brtnice.

Štítky Komárovice, dřevorubec, sbírka, neštěstí, tragédie, okres Jihlava, rodina

Dřevorubec z Jihlavska přišel tragicky o dceru, manželku má invalidní. Je pro ně vyhlášená sbírka | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.