Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Duben má nakročeno k rekordnímu suchu

Letošní duben v Česku by podle meteorologů mohl být rekordně suchý. Nasvědčují tomu údaje o množství srážek v prvních dvou týdnech měsíce a aktuální vývoj počasí. Vedle nedostatku deště zhoršují situaci také nadprůměrné teploty, velké množství slunečního svitu či silnější vítr, uvedl meteorolog Martin Tomáš na informačním webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V prvním aprílovém týdnu spadlo v Česku v průměru 0,9 milimetru srážek na metr čtvereční. Toto množství představuje pouze 8,7 procenta normálu. Situaci příliš nevylepšil ani druhý dubnový týden, kdy spadlo 2,2 milimetru vody, tedy zhruba pětina běžného množství.

Aktuální týden vypadá z hlediska srážek zatím podobně jako úvod měsíce. „K tomu přidejme nadnormální teploty, velké množství slunečního svitu, občas silnější vítr a rozpuk vegetace a vyplývá z toho, že toto není úplně dobře," hodnotí situaci Martin Tomáš.

V Krkonoších kolem 1,5 metru sněhu 

V horských oblastech je vláhu ještě z čeho brát. Například hřebeny Krkonoš stále mají v průměru kolem 1,5 metru sněhu, uvádí meteorolog.

Rozsah takzvaného zemědělského sucha v Česku se za poslední měsíc trvale zvětšuje, řekl bioklimatolog z projektu InterSucho Miroslav Trnka. Zemědělské sucho zasáhlo podle něj v podstatě celou zemi a třemi nejhoršími stupni sucha ze šesti trpí téměř polovina území. Situace zůstává nejhorší na střední a jižní Moravě, v Poohří a Polabí. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky duben, předpověď, meteorologové, sucho, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Krkonoše, Miroslav Trnka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Duben má nakročeno k rekordnímu suchu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.