Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Inspekce pokutovala kvůli odpadu firmu Colas a také zemědělské družstvo z Třebíčska

Stavební firma Colas CZ a Zemědělské družstvo Kožichovice dostaly od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokuty za loňské předání téměř 4 tisíce tun odpadní zeminy ze stavby křižovatky v Dolních Vilémovicích v rozporu s předpisy. Družstvo materiál využilo k terénním úpravám.

Stavební firma dostala pokutu 100 tisíc korun a družstvo 50 tisíc korun, uvedl v dnešní tiskové zprávě ředitel havlíčkobrodského inspektorátu ČIŽP Jan Panský.

Družstvo pokutu zaplatilo a záležitost považuje za uzavřenou, řekl předseda Jaromír Krátký. Firma Colas CZ sdělila, že vyjádření k výše uvedenému poskytovat nebude. Inspekce ve zprávě připomněla, že pro Colas CZ je to v krátké době další postih za činnost na Třebíčsku. Pokutu 800 tisíc korun letos tato firma dostala za navezení velkého množství zeminy z opravované dálnice D1 do biotopu s výskytem zvláště chráněných živočichů u obce Čikov. 

Úpravy svého pozemku 

Odpadní zeminu ze stavby křižovatky v Dolních Vilémovicích podle inspekce stavební firma předávala družstvu loni v říjnu a v listopadu. „Původce odpadu je povinen odpady, které sám nemůže odstranit, převést do vlastnictví pouze osobě oprávněné k jejich převzetí. To zemědělské družstvo jednoznačně nebylo,“ uvedl Panský. Družstvo dostalo pokutu za to, že materiál vzalo, ačkoliv k tomu nebylo oprávněné. Použilo ho k úpravám svého pozemku.

Podle Panského jde o scénář, který se pořád opakuje. Upozornil na to, že pokud se zemina nedá využít v místě stavby, stává se podle zákona odpadem, s nímž je potřeba nakládat v mezích zákona.

Společnost Colas CZ se podle inspekce proti pokutě odvolala, ale ministerstvo životního prostředí sankci potvrdilo. Družstvo proti pokutě odpor nepodalo.

Autoři | Foto www.colas.com

Štítky inspekce, pokuta, Colas, Zemědělské družstvo Kožichovice, zemina, odpad, Česká inspekce životního prostředí, COLAS CZ, okres Třebíč, stavební firma, Dolní Vilémovice, Zemědělské družstvo Kožichovice, družstvo, Ministerstvo životního prostředí České republ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspekce pokutovala kvůli odpadu firmu Colas a také zemědělské družstvo z Třebíčska | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.