Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Plánovaná revitalizace náměstí už má konkrétní podobu, přijde na 200 milionů

O revitalizaci jihlavského centra je rozhodnuto. Novou podobu Masarykova náměstí navrhl MCA Atelier a porotou soutěže byl tento návrh vyhodnocen jako jednoznačně vítězný. Ve středu města tak například přibudou stromy, citlivě se přistoupilo i k tematice obchodního domu.

Soutěž architektů probíhala od 24. května do 10. srpna. Zúčastnilo se jí dvanýct týmů jejichž návrhy byly jedenáctičlennou odbornou porotou vyhodnoceny 11. září a schváleny na Radě města Jihlavy 27. září. Více o architektonické soutěži ZDE.

Výsledek soutěže byl nakonec jednoznačný. První cenu si odnesla firma MCA, atelier, členy vítězného týmu byl Miroslav Cikán, Pavla Melková, Jan Špilar, Radek Novotný a Jiří Opl.

Autoři svůj návrh popisují takto. „Akcentujeme pohledovou, pobytovou a pohybovou hierarchii náměstí, významnou hodnotu založenou v historii. Nový nosný koncept není nutný, stačí tento posílit a doplnit. Vytváříme prostory, jejichž cílem jsou pobytové a dějové situace. Vznikají pohledové scény v příčném i podélném směru, využívající principů historie i tvaru terénu a obytné pokoje v jemném členění náměstí. Proměna Špalíčku komunikuje s charakterem náměstí, odstraňuje bariéry, rovná nivelitu přízemí s náměstím a otevírá ho do něj,“ zní z MCA, atelieru.

Hodnotící porota ocenila, že vítězná varianta zachovává a posiluje velkorysost a řád, který je posílen severojižní osou tvořenou Mariánským sloupem a dvojicí kašen. „Mariánský sloup se tak stává skutečnou dominantou horní části náměstí.“ 

Změny se logicky dotknou i bývalého Prioru

Na západní straně třiapůlhektarového náměstí zřizuje návrh širokou pěší promenádu podpořenou dvěma řadami stromů v rytmickém sponu. Toto řešení umožňuje umístění restauračních zahrádek i komfortní pohyb chodců. Návrh rovněž posiluje kulturní a společenskou funkci dolní části náměstí, vytvořením velkorysé scény pod spodní kašnou.

Dopravní obsluha bude umožněna kolem celého náměstí. Pro jeho život je důležité i dostatečné množství míst pro parkování, která jsou v návrhu rovnoměrně rozložena po celém obvodu náměstí, a jejich množství je možné jednoduše regulovat v čase. Veřejná doprava je vedena po východním obvodu náměstí, přesné trasování a řešení zastávek je nutno dále prověřit a upravit.

Porota ze také zalíbila velkorysost hlavních pobytových ploch, která umožňuje jejich nejrůznější využití, podobně je řešeno i předpolí institucí. Skupiny stromů jsou vhodně umístěny tak, aby odclonily hmotu Obchodního domu Jihlava (býv. Prior), a zároveň vytváří příjemná místa pro pobyt. „Majitel Prioru dostává fantastický návod, jak tuto budovu zkrášlit, aby se stala ne vředem, ale dominantou náměstí a v podstatě tvořila tento prostor,“ doplňuje náměstek primátora Radek Popelka.

Problematický je návrh způsobu zásobování obchodního domu výtahy (manipulace se zbožím na ploše náměstí), porota však má za to, že návrh může fungovat i se stávající jižní rampou. Rovněž členění dlažeb hlavní plochy náměstí v místech příčných vazeb oslabuje celkové vyznění návrhu.

Velmi orientační vyčíslení nákladů je 200 milionů korun bez DPH.

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Masarykovo náměstí, Jihlava, revitalizace, soutěž, obchodní dům, strom, Miroslav Cikán, Pavla Melková, Jan Špilar, Radek Novotný, Radek Popelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plánovaná revitalizace náměstí už má konkrétní podobu, přijde na 200 milionů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.