Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Houbová sezona startuje. V lesích kolem Jihlavy se dají najít hřiby, lišky i holubinky

V širším okolí Jihlavy se nyní dají v lesích najít různé druhy hřibů, lišky, holubinky či masáky. V některých místech už vyrostly třeba i kozáky a křemenáče. Druhy hub, které jindy začínaly v půlce června, se letos začaly místy objevovat už před dvěma třemi týdny, řekl Jiří Burel z Mykologického klubu Jihlava. S mykology se lidé mohou vydat do lesa v sobotu.

Zájemci se v sobotu sejdou v 09:00 u kostela v Chroustově. Procházet s nimi budou lesy v lokalitě s názvem Baba - V bukách. Nepůjde ale o to nasbírat do košíků co nejvíc hub. „Vycházka je koncipovaná tak, aby lidé poznali, jaké houby se dají najít a sbírat v tuto dobu a jakých hub si všímat,“ řekl Burel. Podrobné informace k akci jsou na webu klubu.

Jarní druhy hub letos vzhledem k počasí rostly jen krátkou dobu a nebylo jich moc, brzo je vystřídaly letní druhy. Podle Burela to poslední dobou není zase tak výjimečné. V posledních dvou desetiletích byly jen dva tři roky s klasickým jarem plným jarních hub, jako jsou májovky, smržovité houby, ucháče nebo podtrnky, které rostly do května.

Na mnoha lokalitách je znát sucho, ale místy napršelo a tam obvyklé druhy hub tento měsíc vyrostly. „Jedna vlna už byla začátkem června a teď po těch deštích se ještě pořád nějaké houby dají najít,“ řekl Burel. Pokud ale přijde období tropických teplot, houby nebudou.

Minulý rok v létě houby v Česku většinou nerostly, ale ve druhé polovině července bylo hodně hřibů ve Ždárských vrších. Houbaři si pak přišli znovu na své až koncem září a v říjnu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky houby, les, sezona, mykolog, Jihlava, holubinka, Chroustov, křemenáč, Baba - V Bukách

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Houbová sezona startuje. V lesích kolem Jihlavy se dají najít hřiby, lišky i holubinky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.