Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Díky novým prostorům v Adaptě si odpočinou lidé, kteří nonstop pečují o své blízké

Zcela nové prostory se dnes slavnostně otevřely ve službě zvané Adapta, která sídlí v Jihlavě na Mahenově ulici. Uvedená služba pomáhá těm, kteří se nepřetržitě starají o lidi s handicapem. Pobytovou formu služby mohou využít na jeden víkend dva lidé.

Péče o osobu závislou pečující ve většině případů omezuje, svůj život péči podřizují, nemají v podstatě volný čas. „Rodiče nebo jejich blízcí do teď využívali naši službu krátkodobě ambulantní nebo terénní formou. Od května jsme rozšířili odlehčovací službu o pobytovou formu. Dlouhodobě jsme vnímali potřebu rodin a pečujících, kteří potřebují delší čas pro odpočinek a regeneraci, popřípadě vyřízení si osobních záležitostí, aby nabrali nových sil a mohli se dále věnovat péči o handicapované v jejich domácím prostředí,“ vysvětluje Michal Novotný, ředitel Oblastní charity Jihlavy.

Rodiče a pečující se nemusí obávat, o jejich blízké se v Adaptě starají profesionálně. „Uživatelům se věnujeme individuálně, podporujeme jejich dovednosti a schopnosti. Nabízíme jim aktivní trávení volného času, mohou navštěvovat keramickou i truhlářskou dílnu, zahradnickou terapii i dramaterapii. Každoročně pořádáme divadelní vystoupení a již tradiční Květinový den, který se letos rychle blíží. Na přípravě se podílí naši uživatelé. Tato akce je určena pro uživatele, pečující, přátele a jako každoročně na ni zveme i jiná spolupracující zařízení sociálních služeb,“doplňuje Jana Nagyová, vedoucí odlehčovací služby Adapta.

Na slavnostním otevření nových prostor byla za rodiče přítomná také Lenka Hutařová, která se nepřetržitě stará o svého potomka. Podotkla, že díky Adaptě nyní může odjet třeba na celý víkend, což pro ni bude dosud nepředstavitelný odpočinek.

O službu je velký zájem 

Dvě lůžka v nové ložnici již dvěma klientům posloužila během uplynulého víkendu. „Oba dva si víkend strávený u nás pochvalovali, oběma se ani prý nechtělo domů,“ doplnila s úsměvem během dnešního slavnostního otevření Jana Nagyová. V Adaptě jsou nachystaní i na případ, že službu v jeden víkend bude chtít využít muž i žena současně. Z toho důvodu mají nachystáno třetí lůžko v jiné místnosti, aby měli oba klienti potřebné soukromí.

Zájem o novou službu je podle Jany Nagyové opravdu veliký. Téměř všechny víkendové termíny na další půlrok mají v současné chvíli obsazené.

Na závěr slavnostního otevření si samotní uživatelé Adapty pro všechny přítomné nachystali hudební vystoupení, se kterým již vystupovali v loňském roce na Roštejně.

Foto Lenka Dvořáková

Štítky Adapta Jihlava, Charita, handicap, otevření, Jihlava, Michal Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Díky novým prostorům v Adaptě si odpočinou lidé, kteří nonstop pečují o své blízké | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.