Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Směrnice o zbraních obsahuje mnoho nesmyslů, říká David Karásek ze sdružení LEX

Vláda schválila návrh novely zákona o zbraních, která zohledňuje směrnici EU, proti které Česko protestovalo. Novela například rozšiřuje dosavadní kategorie zbraní o dvě nové, zkracuje platnost zbrojních průkazů a zakazuje vysokokapacitní zásobníky. Co si o novele myslí samotní majitelé zbraní? Na to jsme se zeptali člena představenstva sdružení LEX, které hájí práva majitelů zbraní.

„Ta směrnice není celá špatná. Některé body, které v ní jsou, měly být hotovy už dávno. Jiné jsou ale naprosto zbytečné,“ říká člen představenstva sdružení LEX David Karásek.

Mezi ty zbytečné patří podle něho povinnost nově registrovat znehodnocené zbraně. „Česká republika má velmi důkladná pravidla pro znehodnocování zbraní a zbraň podle nich znehodnocená je prakticky neopravitelná. Registrovat nefunkční a neopravitelné kusy železa je nesmysl,“ vypíchl Karásek.

Přitom znehodnocování zbraní je podle něj jeden ze skutečných bezpečnostních problémů. „Předpisy některých jiných států jsou mnohem méně důkladné, a tak jsou špatně znehodnocené a nelegálně opravené zbraně jedním z hlavních zdrojů nelegálních zbraní v Evropě. Proto měla Evropská komise už v roce 2008 vydat sjednocená pravidla pro znehodnocování zbraní a dohlédnout na jejich dodržování. Udělala to ale až v roce 2015,doplnil Karásek. „Je to ukázková situace, kdy je problém reálný, ale řešení naprosto chybné: pokud špatně znehodnocené zbraně unikají do nelegální sféry, správným řešením zjevně není špatně znehodnocené zbraně registrovat, ale zajistit důkladné znehodnocení. Potom ať si je koupí kdokoli, třeba i teroristé, protože si je budou moci leda pověsit na zeď.“

Sdružení LEX

Sdružení LEX vzniklo v roce 1998 jako nezávislé sdružení, bránící zájmy všech legálních držitelů zbraní. Sdružení je respektovaným partnerem v rámci legislativního procesu, organizujeme přednášky i střelecké soutěže, spolupracujeme s obdobnými organizacemi v rámci Evropy.

Evropské unii se nelíbí také zbraně, které mají velký zásobník. „Zmenšením zásobníku například z kapacity třiceti na deset nábojů sice vznikne nutnost častějšího přebíjení, ale z příkladů všech nedávných teroristických útoků je vidět, že útočníci vždy měli na střelbu tolik času, že by výměnu zásobníků pohodlně zvládali,“ podotkl Karásek. „Jde o populistické omezení, které napohled vypadá dobře, ale jeho reálný bezpečnostní přínos je nulový.“

Další omezení, které se má dotknout všech majitelů zbrojních průkazů, je zkrácení jeho platnosti z deset na pět let. „Těch pět let není nijak odůvodněno. Nevím o jediném případu, kdy by něco podobného pomohlo,“ doplnil David Karásek a uzavřel: „Jeden z principiálních rozdílů mezi evropskou směrnicí a českým zákonem o zbraních je ten, že omezení ve směrnici jsou často politicky motivovaná a fakticky bezúčelná, zatímco smysl omezení obsažených v české legislativě je obvykle každému zřejmý – třeba zákaz nošení zbraní pod vlivem alkoholu. Ve skutečnosti český zákon o zbraních a střelivu obsahuje velké množství omezení, která ale mají racionální odůvodnění a zřejmý bezpečnostní účel, proto je také český zákon považovaný za dobrý i samými držiteli zbraní.“

Co vše má novela upravovat?

Novela například rozšiřuje dosavadní kategorie zbraní o dvě nové, zkracuje platnost zbrojních průkazů a zakazuje vysokokapacitní zásobníky.

Doba platnosti zbrojních průkazů se pravděpodobně zkrátí, Česko současně zavede nové kategorie zbraní. Počítá s tím novela zákona o zbraních, kterou ve středu schválila vláda a která vychází ze směrnice Evropské unie, proti které Česko podalo žalobu. Novelu ještě musí schválit parlament, nejsilnější opoziční strana ODS ale oznámila, že zákon odmítá.

Podle novely se dosavadní kategorie zbraní rozšíří o dvě nové. Budou do nich spadat nově nabyté zbraně, u nichž majitelé dosud neměli ohlašovací povinnost, a nemusely tak být zaregistrovány. Týká se to například znehodnocených a některých poplašných zbraní, které budou nově spadat do přísnější kategorie.

V souvislosti se zkrácením doby platnosti zbrojních průkazů se počítá s tím, že se sníží správní poplatek ze 700 na 400 korun. Norma také omezuje držení zásobníků na více než deset nábojů pro dlouhé zbraně a více než 20 nábojů pro krátké zbraně.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sdružení LEX, střelba, zbraň, David Karásek, Česko, Evropská unie, Evropa, Evropská komise, ODS, Parlament České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Směrnice o zbraních obsahuje mnoho nesmyslů, říká David Karásek ze sdružení LEX | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.