Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V České republice se zavádí otcovská dovolená po narození dítěte

V Česku se od začátku února zavádí sedmidenní placená otcovská dovolená. Mohou na ni nově chodit muži po narození potomka, pokud si platí nemocenské pojištění. Volno si pak mohou vybrat do šesti týdnů poté, co dítě přišlo na svět. Z nemocenské dostanou 70 procent základu svého příjmu.

Jaký bude o otcovskou zájem, bude podle mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Jany Buraňové zřejmé nejdřív v březnu. To už by úřad mohl dostat první žádosti o proplacení vybraného volna.

„U otcovské platí a je podstatné, že muž musí být zapsán jako otec dítěte v knize narození podle zákona o matrikách. Není důležité, zda jsou s matkou manželé a sdílí jednu domácnost,“ řekla Buraňová. Dodala, že na rodičovskou mohou ale jít i adoptivní rodiče, pěstouni či registrovaní partneři a partnerky, jimž dítě svěřil do péče soud. „Taková osoba pak může čerpat dávku (otcovské poporodní péče). Není ale opět podmínkou, že by musela být s někým sezdána či mít registrované partnerství nebo sdílet společnou domácnost,“ dodala mluvčí.

Novinku stihnou využít i otcové, jejichž syn či dcera přišli na svět po loňském 21. prosinci. Pokud se jejich potomek ale narodil 21. nebo 22. prosince, musí na ni nastoupit hned ve čtvrtek 1. února. U dítěte s datem narození 25. prosince je pak termín nástupu mezi 1. a 4. únorem. Když se chlapec či děvče narodili 3. ledna, čas je do 13. února. Termín si mohou muži stanovit do 41 dnů po potomkově narození.

Otcovskou upravuje zákon o nemocenském pojištění. Podle normy si otcové mohou po narození potomka v šestinedělí vybrat týden placeného volna, pokud odvádějí nemocenské pojištění. Z něj pak budou dostávat 70 procent základu svého příjmu, tedy stejně jako ženy na mateřské. Za den je to letos maximálně 1225 korun, za sedmidenní volno tedy nejvýš 8575 korun.

Zaměstnaní muži o volno požádají svého zaměstnavatele. Vyplní pak přední stranu tiskopisu žádosti o otcovskou, který je na webu ČSSZ. Formulář předají firmě. Ta ho pak s doplněnými dalšími údaji po vybrání sedmidenního volna pošle příslušné okresní správě sociálního zabezpečení. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které platí dobrovolně nemocenské pojištění, žádost úřadu dodají po otcovské sami.

Peníze muži získají za sedm kalendářních dnů, které stráví s potomkem a jeho matkou. Obdržet by je od správy měli do měsíce poté, co úřad žádost dostal. Částka dorazí na bankovní účet či složenkou. Předem si otcové mohou výši spočítat na kalkulačce ministerstva práce. U hrubého příjmu 16 tisíc korun bude otcovská 2583 korun, u 25 tisíc korun 4032 korun, u 40 tisíc celkem 5831 korun. Při výdělku nad 91 078 korun činí otcovská 8575 korun.

Kolik mužů by v nejbližší době mohlo o otcovskou požádat, zatím není jasné. Od roku 2014 do loňska v lednu vždy přišlo na svět něco přes devět tisíc dětí. V roce 2016 se pak narodilo celkem zhruba 112 700 chlapců a děvčat, mezi nimi jsou i dvojčata a trojčata.

Podle dřívějších údajů ministerstva práce by otcovská mohla z nemocenského pojištění ročně stát asi 630 až 800 milionů korun. Na daních a odvodech by stát mohl přijít pak asi o 72 až 93 milionů. Resort práce si od opatření sliboval větší zapojení otců do péče a posílení rodinných vazeb. Vznik otcovské uvítala Liga otevřených mužů i další organizace na podporu rodin.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky otcovská dovolená, rodina, otec, dovolená, Česko, pojištění, Česká správa sociálního zabezpečení, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V České republice se zavádí otcovská dovolená po narození dítěte | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.