Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Srázná ulice v Jihlavě je téměř po roce opět otevřena. Revitalizace stála 40 milionů korun

V rámci rozsáhlého projektu došlo od ledna letošního roku k úpravám ulice od křížení s ulicemi Úvoz a Třebízského až po náměstí Svobody. Celkem bylo vybudováno 156 parkovacích míst, nová dešťová kanalizace, veřejné osvětlení až po povrchové úpravy a nový mobiliář.

Srázná doznala značných změn především na obou svých koncích. Na křižovatce Srázná, Úvoz a Na Stoupách vznikl nový kruhový objezd, který vzbudil mnoho emocí. Na druhém konci Srázné je pak nově upravený park na náměstí Svobody. Zde byly opraveny a doplněny chodníky, vybudováno veřejné osvětlení a několik menších zelených ploch. Nechybí ani nový mobiliář (lavičky, koše, stojany na kola). 

Mnohem bezpečnější jsou i místa pro přecházení chodců. Na celé délce Srázné je nově několik zpomalovacích prahů a v místech křižovatek je zvýšený povrch. Díky rekonstrukci opěrné zdi ve spodní části ulice bylo vybudováno několik nových parkovacích míst. Doplněny byla i stání pro kontejnery na odpad.

Jihlavský magistrát k nedávno kompletně opravené ulici přidal i několik zajímavostí, které pohyb ulicí mohou zpříjemnit. Srázná ulice v Jihlavě nepřišla ke svému názvu náhodou, na půl kilometrech má převýšení skoro 50 metrů.

Ježci Kamil a Marie jako průvodci ulicí

Už při pokládání dlažby se v novém chodníku objevily kameny s vyznačenou nadmořskou výškou. Nejnižší je v 475 metrech nad mořem v dolní části ulice, další kameny jsou uloženy zhruba po pěti výškových metrech, nejvýše položený kámen s údajem o 520 metrech nad mořem je poblíž křižovatky s Křížovou ulicí. „Vtipný nápad, jehož uskutečnění nebylo drahé a technicky náročné, vzešel jako požadavek jihlavského magistrátu na projektanta, aby se kromě opatření k zlepšení pohodlí, bezpečnosti a plynulosti dopravy objevily i prvky, které cestu dlouhou příkrou ulicí nějak ozvláštní,“ uvedl Radek Tulis, mluvčí jihlavské radnice.

To, co je pro pohyb ulicí nejnepříjemnější, radnice obrátila v přednost. Ježci Kamil a Marie, kteří už si například zahráli v animovaném filmu O Jihlavě,  jsou pomyslnými průvodci ulicí a na nově umístěných panelech mají pro chodce a cyklisty zajímavé údaje. Třeba to, že když vyjdou Sráznou ulici 197x, dosáhnou stejného převýšení jako při výstupu na nejvyšší horu světa Mt. Everest, nebo že zvíře ze znaku města Jihlavy, ježek, by Sráznou vyšel za pět minut, gepard za 18 vteřin. Želva za 84 minut.  Na panelech se zájemci dočtou také informace o historii ulice.

Nedávno ukončená revitalizace ulice Srázná přišla na čtyři desítky milionů korun. Jihlavské radnici se na akci podařilo získat dotaci z ROP Jihovýchod, která pokryla 85% uznatelných výdajů.

Foto Lenka Dvořáková

Štítky Jihlava, radnice, Na Stoupách, Mount Everest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Srázná ulice v Jihlavě je téměř po roce opět otevřena. Revitalizace stála 40 milionů korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.