Počasí dnes12 °C, zítra19 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Vysočinou projede svatý Martin. V Jihlavě s ohňostrojem, v Třešti s kejklíři a legendou

Příští víkend oslavíme svátek svatého Martina, několik akcí je k této příležitosti nachystáno také na Vysočině. Svatý Martin i letos přijede třeba do Jihlavy a do Třeště. Do každého města v jiném termínu, takže lidé mohou vidět oba dva průvody. Jihlavským centrem projede v sobotu 11. listopadu, Třeští o den později. Návštěvníci v obou městech se mohou těšit na bohatý doprovodný program.

Ten začne v Jihlavě už od 12 hodin, kdy bude pro návštěvníky připraven na Masarykově náměstí jarmark. Zde bude k ochutnání a zakoupení svatomartinské víno, svařák, medovina nebo punč.

Od 16 hodin lidem na náměstí zahraje bluegrassová kapela Pražce a o hodinu později vyjde samotný svatý Martin se svou družinou. Průvod vyjde již tradičně od Brány Matky Boží, doprovodí ho kapela Krless. K průvodu svatého Martina v Jihlavě patří oblíbený ohňostroj, ten odstartuje v 17:45.

18:15 vystoupí zlínská folkrocková skupina AG Flek, kterou o hodinu později vystřídá jihlavská rodačka Lenka Slabá se svou kapelou.

Třešti program zahájí samotný Martin na bílém koni, úderem odpolední půl páté vyjede se svou družinou, a to od fary kostela sv. Martina. Lidé se mohou těšit na družinu v dobových kostýmech v čele s bubeníky a praporečníky. Průvod projde tradiční trasou na bývalý zimní stadion, kde bude zhruba od 17 hodin následovat doprovodný program, během něhož nebudou chybět ohně, kejkle, bubny, zvířata a legenda o svatém Martinovi.

Během příštího víkendu také v Třešti proběhne Martinská pouť. Bohoslužba v kostele sv. Martina v Třešti se bude konat v 10 a 18 hodin. Dále budou pro návštěvníky nachystané atrakce a stánkový prodej na náměstí T. G. Masaryka.  

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky svatý Martin, průvod, program, ohňostroj, legenda, Kraj Vysočina, Třešť, Jihlava, hudební skupina, Tomáš Garrigue Masaryk, Brána Matky Boží (Jihlava)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočinou projede svatý Martin. V Jihlavě s ohňostrojem, v Třešti s kejklíři a legendou | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.