Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Unikátní polenské varhany se dočkaly vysvěcení. Jejich generální oprava si vyžádala přes 10 milionů

Na pět stovek lidí dnes sledovalo slavnostní svěcení varhan chrámu Nanebevzetí Panny Marie v Polné na Jihlavsku. Skončil tak proces obnovy unikátního nástroje. Varhany zhotovené řezbářem Janem Davidem Sieberem v roce 1708 jsou po generální opravě za více než deset milionů korun.

„Svěcení bylo posledním krokem v celém procesu. Nyní varhany mohou opět sloužit a hrát při obřadech v kostele,“ řekl jáhen z chrámu v Polné Jan Kunc. Varhany vysvětil biskup královéhradecké diecéze Josef Kajnek. Kromě toho se dnes uskutečnilo v Polné na děkanské zahradě chrámu setkání farníků. Dalším bodem programu byl varhaní koncert.

Obnova barokního hudebního nástroje trvala přibližně rok. Varhany poničil červotoč i dřívější zásahy lidí.

Varhany postavil v prvním desetiletí 18. století varhanář Jan David Sieber. „Jedná se o zcela unikátní nástroj, řekněme, v českých zemích i v evropském kontextu,“ uvedl Boris Mettler z varhanářské dílny Dlabal a Mettler v Bílsku. Doplnil, že v České republice jde zřejmě o největší nástroj takového stáří. Varhany byly léta ve špatném stavu. Náklady na jejich obnovení pokryla dotace ministerstva kultury.

Foto www.mesto-polna.cz | Zdroj ČTK

Štítky varhany, chrám, Polná, Nanebevzetí Panny Marie, okres Jihlava, Jan Kunc, Josef Kajnek, Ministerstvo kultury České republiky, Česko, Bílsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní polenské varhany se dočkaly vysvěcení. Jejich generální oprava si vyžádala přes 10 milionů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.