Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

FOTO: Lidé diskutovali o budoucnosti jihlavského náměstí. Co bude s odmítaným Priorem?

V jihlavském DIODu se v úterý 18. dubna v podvečer diskutovalo o tom, co podniknout k revitalizaci Masarykova náměstí. Cílem plánovacího setkání bylo zjistit hodnoty a vady jihlavského náměstí. Jde o další krok radnice pojmenovat témata, která jsou pro obyvatele Jihlavy zajímavá a důležitá.

Architekti připravují soutěž o nejlepší návrh na to, co udělat s největším jihlavským náměstím. To má přibližně obdélníkový tvar s délkou cca 330 metrů a 90 metrů na šířku. Jediné hlavní náměstí krajského města v ČR, ze kterého jsou vidět pole, je na mírném svahu, takže dolní (jihozápadní) část se nachází několik metrů pod úrovní horní (severovýchodní) části náměstí s radnicí. Většina plochy náměstí je přístupná obyvatelům jako pěší zóna s několika lavičkami pro odpočinutí.

 V současné době uprostřed východní části náměstí stojí obchodní dům Prior, který byl postaven roku 1983 ve stylu architektonického brutalismu, ovšem v jeho nejhorší normalizační podobě. Na jeho místě stála kdysi řada středověkých gotických domů (takzvaný špalíček) zvaná Krecl ve kterých se, mimo jiné, nacházela tiskárna místních novin a různé obchůdky. Náměstí je přirozený středobod města. Každoročně se na něm koná pouť, vánoční a velikonoční trhy a spoustu dalších kulturně - společenských událostí. Je také středobodem jihlavské městské hromadné dopravy.

ČTĚTE TAKÉ: Lidé pomůžou vylepšit Masarykovo náměstí. Připravena jsou veřejná projednání i dotazníky

Architekty nyní zajímá to, jak své náměstí vnímají občané. A nespokojili se pouze s kritikou. Chtěli slyšet i to, na co se v Čechách často zapomíná, tedy to, co je dobré, aby právě to zachovali a neměnilo se to. Aby se nemohlo stát, že vítězný návrh lidem vezme důvody, proč na náměstí chodí. Samozřejmě se pak hodně diskutovalo nad tím, co lidem chybí. Pro co tedy mají architekti vytvořit prostor. „Nejvíce lze návrh ovlivnit, ještě než architekti poprvé vezmou tužku do ruky – tím, co dostanou zadáno zpracovat,“ uvádí na městském webu Tereza Kafková, která má revitalizaci náměstí na starosti.

Veřejnému plánovacímu setkání předcházela plánovací akce přímo na Masarykově náměstí, která proběhla v úterý 11. dubna. Na včerejší veřejné plánovací setkání ještě naváže dotazník, ve kterém budou i ti, co se setkání nezúčastnili, moci vyjádřit vlastní priority k nápadům ze setkání a doplnit vlastní náměty.

Na možnostech úprav Masarykovo náměstí pracují také studenti. Několik ateliéru vysokých škol architektury již na tom pracuje. V červnu letošního roku pak budou na náměstí studentské práce budoucích architektů vystaveny.

Aktivní začal být i soukromý majitel Prioru, který chce renovovat fasádu obchodního domu. Kontroverzní stavba, která podle mínění místních obyvatel, politiků a také předních architektů značně poškozuje vzhled celého náměstí, se tak dočká alespoň drobného vylepšení. Na pořadu dne tedy rozhodně není úplné zbourání tohoto domu, které naráží především na majitele, kterým není město Jihlava ale společnost Le Cygne Sportif.

Foto Jihlavská Drbna

Štítky Jihlava, architekt, Česko, LE CYGNE SPORTIF GROUPE a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Lidé diskutovali o budoucnosti jihlavského náměstí. Co bude s odmítaným Priorem? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.