<

Aktuálně

Trenér Dukly Jihlava Viktor Ujčík vstoupil do Síně slávy Českého hokeje více...

Žena odešla v sobotu večer a už se nevrátila. Jihlavští policisté ji hledají více...

Řidič audi havaroval cestou do baru. Policistům řekl, že se opil až po nehodě více...

Prodejci ve Vídni na Vysočině pomohou malému Teovi. Na trzích se vzdají části tržeb více...

Vysoká škola polytechnická Jihlava smutní. Zemřel oblíbený učitel více...

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Chuť Vánoc, která nikdy nezklame: síla dvou surovin

PR článek

Každý rok si slibujeme, že letos to vezmeme s větším klidem. Že nebudeme péct tolik druhů cukroví a že si všechno rozvrhneme tak, aby zbyl čas i na chvíli pohody. Jenže pak se ozve první koleda, v kuchyni to začne vonět po vanilce – a všechno je zase při starém. Sáhneme po sešitu s poznámkami po babičce, po oblíbených formičkách a po pár jistotách, které nikdy nezklamou. Mezi nimi bývá i slazené kondenzované mléko, které už desítky let patří k českým Vánocům stejně samozřejmě jako vanilkový cukr nebo ořechy.

Dvě suroviny, spousta možností

Dřív se kondenzované mléko vyrábělo doma. Mléko s cukrem se muselo dlouho vařit, hlídat, aby se nepřipálilo, a výsledek se nakonec přelil do sklenic. Byla to práce na celé odpoledne, ale výsledek stál za to – husté, sladké mléko, které se používalo do krémů, dezertů nebo třeba do domácího likéru. Když se pak v čtyřicátých letech objevilo hotové Salko, hospodyňkám ušetřilo čas i nervy.

Chuť zůstala, jen práce ubyla. I dnes se stále vyrábí stejně – jen z mléka a cukru, bez jakýchkoli příměsí. I díky tomu má dodnes stejnou chuť i hustotu, kterou si mnozí spojují s dětstvím. Dobře jej můžete využít na tradiční cukroví i originální recepty, ať už pečené či nepečené, jako jsou například karamelové košíčky či kokosové kuličky, které potěší i rychlou přípravou.

Tip na rychlé vánoční cukroví: kokosové kuličky

Z plechovky Salka během pár minut vznikne základ husté kokosové směsi – stačí přimíchat rozpuštěné máslo (55 g) a strouhaný kokos (170 g), nechat chvíli uležet a vytvarovat drobné kuličky s mandlí uvnitř. Nakonec je obalte v dalším kokosu a nechte alespoň dvě hodiny, ideálně přes noc, odležet. Výsledkem je jemné, oblíbené kokosové cukroví, které vydrží v uzavřené dóze až deset dní – ideální drobnost na štědrovečerní stůl nebo v pěkné krabičce jako jedlý dárek.

Malé jistoty velkých svátků

Slazené kondenzované mléko má jednu velkou výhodu: chová se předvídatelně. Zahřátím se jemně zkaramelizuje, ale nesrazí se, a v krémech drží konzistenci i po několika dnech. Proto se používá nejen do dezertů, ale i do domácích likérů. Kdo někdy připravoval vaječný likér právě se Salkem, ví, že výsledek je sametový a vyvážený.

Možná i proto se tahle nenápadná ingredience udržela v kuchyních tak dlouho. Zvládne víc, než by se na první pohled zdálo – od klasických řezů přes kávové dezerty až po karamelové krémy. Dobře se kombinuje s máslem, ořechy, kávou i čokoládou. A protože vydrží v lednici i několik týdnů, je ideální ingrediencí pro všechny, kteří chtějí mít na Vánoce vše připraveno dopředu.

Když méně znamená více

Při vánočním pečení se ukazuje, že nejlepší recepty nebývají ty nejkomplikovanější. Místo desítek experimentů stačí pár kvalitních surovin. Salko k nim patří – díky jednoduchému složení a jistotě, že výsledek bude stejný jako loni, před deseti lety nebo v dětství. Díky tomu máte prostor věnovat se tomu, co je na Vánocích nejdůležitější: času, který trávíme spolu.

Ať už chystáte krémy, likér nebo s dětmi vykrajujete linecké, právě tyhle chvíle přinášejí do shonu klid. Když se kuchyní rozvoní vanilka a karamel, člověk ví, že je doma – a že Vánoce jsou zase tady.

Další inspirace na recepty:

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Vánoce, dezert, likér, kondenzované mléko, cukr, mléko, máslo, kokosový ořech, ingredience, recept, Salko

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.