Průměrná cena poledního meníčka rostla i v letošním roce. Meziroční srovnání 2023/2024 vykazuje změnu ve výši 5,60 Kč, což odpovídá zdražení o 3,6 %). Tak vyplývá z analýzy obědového serveru menicka.cz. Ten ve svém každoročním bilancování zohlednil svou databázi šesti tisíc gastronomických provozoven napříč Českou republikou.
Ze sledovaných metrik vychází, že nejlevněji se naobědváte v Karlovarském kraji 138,8 kč (meziroční změna +4,6 %). Druhý v pořadí je Plzeňský kraj se 148,7 kč (+3,6 %). Karlovarský kraj si dlouhodobě drží stabilní, neotřesitelnou pozici, kde se zákazník naobědvá v průměru jednoznačně nejlevněji, byť byl letošní růst cen v tomto kraji druhý nejvyšší.
Prvenství opět uhájila Praha (Praha 1 – Praha 10). Zde budou muset strávníci sáhnout do své kapsy nejhlouběji (161,3 Kč). Druhý nejdražší oběd lze absolvovat v Královehradeckém kraji (157,8 Kč). Na třetím místě v pořadí se umístil Olomoucký kraj (154,8 Kč). Kraj Vysočina je přesně uprostřed čtrnáctičlenného pelotonu - menu vychází na 153,2 Kč, což je zdražení o 5,1 koruny, tedy 3,3 %.
Nejvyšší meziroční změna byla zaznamenána v Ústeckém kraji (+ 8,3 Kč), což odpovídá nárůstu 5,4 %. Tak jako v minulém a předminulém roce, i letos je překvapením Praha, kde je meziroční navýšení cen pod celorepublikovým průměrem a to o 3,3 %.
„V posledních letech prochází gastronomický segment mimořádně náročným obdobím. Celá společnost se potýká s bezprecedentními výzvami. Post-covidová éra, vleklý válečný konflikt na Ukrajině, napětí v Izraeli, obtížně dostupné úvěry a celková ekonomická stagnace ovlivňuje každodenní život nás všech. Je důležité se vyzbrojit trpělivostí a optimismem," uvedl za portál menicka.cz Jakub Lukáš.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.