Aktuálně

Parkování v Jihlavě V: Na sídlišti U Hřbitova se situace zlepšila, pro návštěvy mají lidé hodiny zdarma více...

ŘSD vybírá firmu na stavbu silničního obchvatu Pelhřimova za 1,6 miliardy více...

Nehoda v Třebíči. Řidič Fiatu se srazil s Audi v protisměru, dva lidé skončili v péči lékařů více...

BŘEZEN NA DRBNĚ: XAge v Brazílii, nový dopravce na Jihlavsku, u zoo chybí vodní kolo, výbuch v kočičí kavárně Zdroj: https://jihlavska.drbna.cz/drbna/25057-brezen-na-drbne-xage-v-brazilii-novy-dopravce-na-jihlavsku-u-zoo-chybi-vodni-kolo-uzavirky-v-jihlave.html?utm_source=copy více...

Obědy v restauracích opět podražily, polední menu na Vysočině letos vyšlo na 153 korun

Autoři | Foto menicka.cz | Zdroj menicka.cz

Průměrná cena poledního meníčka rostla i v letošním roce. Meziroční srovnání 2023/2024 vykazuje změnu ve výši 5,60 Kč, což odpovídá zdražení o 3,6 %). Tak vyplývá z analýzy obědového serveru menicka.cz. Ten ve svém každoročním bilancování zohlednil svou databázi šesti tisíc gastronomických provozoven napříč Českou republikou.

Ze sledovaných metrik vychází, že nejlevněji se naobědváte v Karlovarském kraji 138,8 kč (meziroční změna +4,6 %). Druhý v pořadí je Plzeňský kraj se 148,7 kč (+3,6 %). Karlovarský kraj si dlouhodobě drží stabilní, neotřesitelnou pozici, kde se zákazník naobědvá v průměru jednoznačně nejlevněji, byť byl letošní růst cen v tomto kraji druhý nejvyšší.

Ze statistik vyplývá, že polední menu zdražuje dlouhodobě, letos za posledních šest let nejméně. Přesto za toto období zdražil průměrný oběd v restauraci o téměř 47 korun.  

Prvenství opět uhájila Praha (Praha 1 – Praha 10). Zde budou muset strávníci sáhnout do své kapsy nejhlouběji (161,3 Kč). Druhý nejdražší oběd lze absolvovat v Královehradeckém kraji (157,8 Kč). Na třetím místě v pořadí se umístil Olomoucký kraj (154,8 Kč). Kraj Vysočina je přesně uprostřed čtrnáctičlenného pelotonu - menu vychází na 153,2 Kč, což je zdražení o 5,1 koruny, tedy 3,3 %.

Nejvyšší meziroční změna byla zaznamenána v Ústeckém kraji (+ 8,3 Kč), což odpovídá nárůstu 5,4 %. Tak jako v minulém a předminulém roce, i letos je překvapením Praha, kde je meziroční navýšení cen pod celorepublikovým průměrem a to o 3,3 %.

„V posledních letech prochází gastronomický segment mimořádně náročným obdobím. Celá společnost se potýká s bezprecedentními výzvami. Post-covidová éra, vleklý válečný konflikt na Ukrajině, napětí v Izraeli, obtížně dostupné úvěry a celková ekonomická stagnace ovlivňuje každodenní život nás všech. Je důležité se vyzbrojit trpělivostí a optimismem," uvedl za portál menicka.cz Jakub Lukáš.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky menu, polední, oběd, srovnání, Kraj Vysočina

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.