Počasí dnes16 °C, zítra13 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

Výsledky studie dopadů dostavby Dukovan na region budou v nejbližších týdnech

Výsledky studie mapující možné dopady stavby nových bloků Jaderné elektrárny Dukovany na okolí budou známé v nejbližších týdnech. Po setkání se zástupci regionu a společnosti ČEZ to řekl ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček (STAN). Podle starosty Třebíče Pavla Pacala (STAN, za Pro Třebíč), by mohlo pomoci, kdyby lidé, kteří přijdou kvůli dostavbě elektrárny, měli v území trvalé bydliště, aby na ně obce dostávaly peníze z vybraných daní.

Podle dřívějších informací výstavba nových jaderných bloků přinese až 6000 dočasných pracovních míst. Pacal předpokládá, že jen v Třebíči by mohly přibýt dva až 3000 lidí. Budou tam žít zřejmě několik let, využívat služby a infrastrukturu, které město nachystá. „Je logické, aby město ze sdílených daní i na tyto obyvatele dostalo nějaké prostředky. Ale v současné době je to nastaveno pouze tak, že ty prostředky dostane jen v případě, že ti lidé tady mají trvalý pobyt. Takže i na tomto legislativa musí zapracovat," míní starosta.

Socioekonomickou studii možných dopadů výstavby nových bloků na okolí nechalo zpracovat ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s Vysočinou a Jihomoravským krajem. Z výsledku by podle ministra mělo vyplynout, jaké další kroky musí být kromě samotné investice učiněné v regionu, například co se týče bytového fondu, školství či bezpečnosti. Bude podle něj potřeba odpovídat na to, kdo, s jakou odpovědností, do kdy a s jakým systémem financování bude mít konkrétní záležitosti na starosti.

Třebíč, největší město v dosahu Dukovan, už má zkušenosti ze stavby jaderné elektrárny v 80. letech. „Tehdy jsme měli 25 tisíc obyvatel a po skončení výstavby těch obyvatel bylo téměř 40 tisíc," uvedl Pacal. Takový nárůst teď město nečeká, i tak se na dopady nové velké investice připravuje už několik let. „Jsem přesvědčen o tom, že v horizontu dvou tří let tady v Třebíči vyroste zhruba 500 nových bytů," uvedl starosta příklad. Město vytvořilo podmínky, větší část bytové výstavby zajistí soukromý sektor. „Ale samozřejmě nemůžeme to břímě nést sami. Proto vítáme socioekonomickou studii, čekáme ne její závěry a očekáváme, že nás v tom stát, potažmo kraj, nenechá," řekl.

Vláda rozhodla o výstavbě dvou nových jaderných reaktorů v Dukovanech v červenci. Postavit je má korejská firma KHNP, která uspěla v tendru. Smlouva s ní by měla být podepsaná příští rok do konce března. „Mohu říct, že harmonogram je plně naplňován a v současné době nic neohrožuje to, že bychom měli splnit předpokládané datum podpisu smlouvy," řekl člen představenstva ČEZ Tomáš Pleskač.

První z nových reaktorů v Dukovanech by měl být hotový v roce 2036.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČEZ

Štítky ČR, stavby, energie, vláda, jaderná, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výsledky studie dopadů dostavby Dukovan na region budou v nejbližších týdnech | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.