Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Pondělí 21. října 2024  |  Svátek má Brigita
Bez reklam

Přichází podzimní mlhy, počítejte s tím, varují policisté na Vysočině

S přicházejícím podzimním počasím policisté opět varují, aby řidiči přizpůsobili rychlost podmínkám na silnicích. Silnice více kloužou a také se častěji objevují mlhy.

„Vozovka se vlivem spadaného listí a vlhkosti stává více kluzkou, zvyšuje se tím nebezpečí smyku. Počítat je třeba také se sníženou viditelností a prvními námrazami. Zejména v ranních hodinách mohou být silnice na mostech a v lesních úsecích namrzlé,“ varuje policejní mluvčí Jana Čírtková.

Navíc příští týden se mění čas a dříve tak bude tma. „Řidiči by proto měli jezdit opatrně, ohleduplně, rychlost přizpůsobit aktuálnímu počasí a za snížené viditelnosti zvýšit svoji pozornost,“ dodává mluvčí.

Nebezpečné mohou být i podzimní mlhy. „Vjede-li řidič do úseku s mlhou, měl by okamžitě snížit rychlost vozidla, samozřejmě s ohledem na vozidla jedoucí za ním. Měl by zvětšit vzdálenost od vozidla, které jede před ním, zapnout mlhová světla, zvýšit svoji pozornost a plně se věnovat řízení,“ upozornila Čírtková.

Podle ní má v takových podmínkách určitá pravidla i svícení. „Motorové vozidlo musí mít za jízdy rozsvícena obrysová světla a potkávací světla nebo světla pro denní svícení, pokud je jimi vybaveno podle zvláštního právního předpisu. Vozidlo musí mít za jízdy při snížené viditelnosti rozsvícena obrysová a potkávací nebo dálková světla, pokud je jimi vybaveno podle zvláštního právního předpisu. Přední světla do mlhy smí řidič užít jen za mlhy, sněžení nebo hustého deště. Zadní světla do mlhy musí řidič za mlhy, sněžení nebo hustého deště užít vždy,“ upozornila mluvčí.

Podle ní se policisté na kontrolu svícení v následujícím období zaměří. „Řidič, který za snížené viditelnosti má nesprávně osvětlené vozidlo, se dopouští dopravního přestupku, za který může být řidič uložena pokuta v příkazním řízení až do výše 1 500 korun a ve správním řízení od 2 000 korun až do 5 000 korun,“ dodala.

Policisté varují také před předjížděním a dodržováním bezpečného odstupu mezi auty. A zvýšenou pozornost by měli dbát i chodci a cyklisté.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky policie, mlhy, podzim, řízení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přichází podzimní mlhy, počítejte s tím, varují policisté na Vysočině | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.