Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Kraj podpoří provoz noclehárny a nízkoprahového denního centra v Jihlavě

Provoz noclehárny a nízkoprahového denního centra v jihlavské Čajkovského ulici podpoří Kraj Vysočina. Jeho chod společně s azylovým domem pro muže zajišťuje nezisková organizace Středisko křesťanské pomoci. Kraj pomůže s uhrazením provozních nákladů veřejné služby, která se stará o bezdomovce v krajském městě.

Na podporu provozu noclehárny kraj vyčlenil ze svého rozpočtu částku 360 tisíc korun. Celkové náklady na denní centrum a noclehárnu dosahují téměř devíti milionů korun. Na jejich uhrazení se kromě kraje podílí také zřizovatelská evangelická církev metodistická, město Jihlava, samotní klienti a z největší části evropská dotace. Kapacita obou zařízení je celkem osmnáct lůžek.

„Prostřednictvím této veřejné služby se část lidí bez domova koncentruje na určených místech a nikoliv v ulicích krajského města. V minulosti, především v zimě, ve velké míře zatěžovali nemocnici a nebylo je kam umístit,“ informoval hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek. Systémové řešení v Jihlavě funguje od letošního roku. Další noclehárna na Vysočině je ve Žďáru nad Sázavou, kde poskytují šest lůžek. Na jejich provoz kraj přispěl 450 tisíc korun.

Jihlavské nízkoprahové denní centrum mohou klienti využívat od sedmé hodiny ranní do sedmi večer, včetně víkendů a státních svátků. „Na místě je k dispozici kuchyňka, koupelny, prádelna i skříňky pro úschovu osobních věcí. Mimo to mohou příchozí využít denní místnost pro kontakt s pracovníky, kteří jim pomohou s vyřízením jejich zájmů a osobních záležitostí,“ přiblížil fungování centra radní Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí Jan Tourek. Podle něj od začátku letošního roku zařízení navštívily téměř dvě stovky klientů. Obdobné služby nabízí lidem bez domova noclehárna, která je ve stejné budově. Letos tam zatím přespalo 123 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Kraj Vysočina

Štítky provoz noclehárny, nízkoprahové denní centrum, Kraj Vysočina, podpora provozu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj podpoří provoz noclehárny a nízkoprahového denního centra v Jihlavě | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.