Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Havlíčkův Brod se připravuje na víkendové povodňové riziko, situaci bedlivě sledují i v Jihlavě

Několikrát denně zasedá Povodňová komise Havlíčkova Brodu. V pátek večer zhodnotila situaci a třebaže byla zatím hladina řeky Sázavy nízko, bylo nutné se připravit na víkendové povodňové riziko. Na silné deště jsou přichystáni i v Jihlavě.

Večerního jednání se zúčastnili i ministr životního prostředí Petr Hladík, ministr zemědělství Marek Výborný a hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek. „Hlavním tématem bylo zhodnocení současné situace a příprava na nadcházející povodňové riziko, které by mělo vrcholit v druhé polovině víkendu,“ informovala mluvčí města Zuzana Melounová.

I přes rostoucí obavy zůstávala v pátek večer situace na většině měst Havlíčkobrodska pod kontrolou. Aktuální stav řeky Sázavy byl v Havlíčkově Brodě pod úrovní prvního stupně povodňové aktivity, kritičtější vývoj se očekával v noci ze soboty na neděli. „Zajištění města proti povodním probíhá v plném rozsahu. Místní hasiči mají připraveno přes 1400 pytlů s pískem a jsou k dispozici i rezervní zdroje materiálu na další ochranné práce," uvedla Melounová.

Hasiči připravili povodňový přívěs

Na silné a vytrvalé deště se připravila i Jihlava, pracovníci odboru technických služeb zkontrolovali všechny městské rybníky a na hlavních plochách upustili vodu, aby snížili hladiny. Pracovníci magistrátu pak zabezpečili městské budovy proti zatékání. „Vypadá to, že voda poteče i tam, kde běžně nebývá,“ podotkl tajemník magistrátu Evžen Zámek.

Hasiči překontrolovali techniku a vybavení a doplnili palivo do čepadel, také připravili povodňový přívěs. „Máme aktualizovaný rozpis služeb a pohotovostí až do neděle pro případ, že by bylo potřeba větší množství hasičů. Jsme stoprocentně připraveni,“ ujistil velitel Jednotky sboru dobrovolných hasičů Jihlava Jan Flaška.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se souhlsem Města Jihlava

Štítky povodeň, Sázava, riziko, Havlíčkův Brod, povodňová komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Havlíčkův Brod se připravuje na víkendové povodňové riziko, situaci bedlivě sledují i v Jihlavě | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.