Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Ve Velkém Meziříčí budou archeologové před revitalizací náměstí sondovat podloží

V centru Velkého Meziříčí letos udělají odborníci deset sond, aby zjistili složení podloží do hloubky 3,5 metru. Zjišťovací archeologický výzkum předchází revitalizaci náměstí, kterou by chtěla radnice zahájit příští rok zjara. Sondy budou provedené například v místech, kde se čeká významnější archeologický nález, hotové mají být do konce října.

„Je to součást přípravy na tu samotnou stavbu,“ uvedl starosta Alexandros Kaminaras (nestraník za Společně VM) k sondám. Uvedl, že to jsou práce, které by se musely udělat tak jako tak při stavbě nebo těsně před ní. Jejich provedením v předstihu chce radnice snížit riziko ohrožení harmonogramu dlouho chystané obnovy centrální plochy.

Sondy budou provedené na vybraných místech, například tam, kde bývala horní brána, nebo za kostelem. Na základě těchto sond stanoví archeologové zřejmě dvě území, na nichž budou při rekonstrukci náměstí dělat průzkum na větší ploše.

Revitalizace za 160 milionů

Přípravy na novou úpravu centra jedenáctitisícového Velkého Meziříčí asi šest let brzdily spory v městském zastupitelstvu, konalo se kvůli tomu i místní referendum. Nynější vedení radnice by chtělo stavbu zahájit příští rok na jaře. Obnova se nebude týkat jen povrchů, zeleně, mobiliáře a nastavení dopravního režimu, ale také sítí uložených v zemi.

Starosta nyní řekl, že předpokládané náklady celého projektu se pohybují okolo 160 milionů korun. Zatím pokračuje řízení pro získání územního rozhodnutí a stavebního povolení. „Byly tam podány tři námitky od účastníků řízení,“ uvedl Kaminaras. Doplnil, že na vypořádání námitek se město s účastníky dohodlo v tomto týdnu.

Zhotovitele stavby chce radnice začít vybírat na podzim, zároveň bude řešit její finanční krytí ze svých peněz a s pomocí úvěru. V ideálním případě by stavební práce mohly začít příští rok v březnu nebo v dubnu, hotové by pak mohly být v létě 2026, uvedl starosta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Velké Meziříčí

Štítky revitalizace, archeologie, sondy, náměstí, Velké Meziříčí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Velkém Meziříčí budou archeologové před revitalizací náměstí sondovat podloží | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.