Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Zákaz koupání se na Vysočině rozšířil, nově platí také pro vodní nádrž Sedlice

Krajští hygienici vydali nový zákaz koupání ve vodní nádrži Sedlice. Stále přitom platí zákazy pro rybníky Kachlička a Ředkovec, stejně jako pro vodní nádrž Trnávka. Zdravotní riziko kvůli přemnoženým sinicím představuje koupel v Domanínském rybníce.

„Z důvodu opětovného zhoršení kvality vody ve vodní nádrži Sedlice vydáváme nový zákaz koupání v této lokalitě. V ostatních koupacích plochách, které pravidelně monitorujeme,nedošlo za poslední týden k výrazné změně kvality vody,“ popsal nejnovější vývoj Milan Brychta, ředitel odboru hygieny obecné a komunální.

V Domanínském rybníce hygienici koupání nedoporučují, zákaz tam zatím vydaný nebyl. „Domanínský rybník na Žďársku je stále zařazen do červeného stupně, voda obsahuje velké množství sinic a představuje zdravotní riziko,“ doplnila Kristýna Štěpánová z oddělení hygieny obecné a komunální Havlíčkův Brod a Pelhřimov.

Je vhodné posoudit hladinu

Břevnická nádrž je potom již od poloviny července zařazena do oranžového stupně. Ve vodě se vyskytují sinice a větší množství chlorofylu-a. Po koupání je dobré se vždy osprchovat. V dalších vodních plochách, které hygienici sledují, je voda k rekreaci a koupání vhodná, přesto je vhodné hladinu vždy vizuálně posoudit. „Pokud je hladina pokrytá vodním květem, voda je hustá, zelená, zapáchá, koupeli zde je lépe se vyhnout,“ poradila mluvčí krajské hygienické stanice Jana Böhmová.

Sinice ve vodě mohou být velkým zdravotním rizikem zvláště pro citlivé osoby, alergiky, děti, těhotné ženy a lidi s oslabenou imunitou. „Sinice mohou produkovat nebezpečné toxiny. Záleží na množství a druhu jedovatých látek, které se při koupání do těla dostanou. Podle toho se liší i příznaky od lehkých střevních a žaludečních potíží, přes bolesti hlavy,až po vážnější jaterní problémy. Může dojít i k vážnému poškození zdraví,“ varovala Kristýna Štěpánová.

S postupujícím horkým létem je jistější variantou zamířit místo k vodě v přírodě na některé z koupališť, kde je kvalita vody pod kontrolou. Na Jihlavsku se nabízí nejvěší aquapark na Vysočině Vodní ráj, koupaliště v Lukách nad Jihlavou nebo Přírodní koupaliště Malvíny Třešť.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KHSV | Zdroj KHSV

Štítky kvalita voda, monitoring, koupání, vodní plochy, rybníky, hygiena, KHSV

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákaz koupání se na Vysočině rozšířil, nově platí také pro vodní nádrž Sedlice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.