Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Na Vysočině přibylo v první polovině letoška 748 bytů, o něco méně než vloni, vzrostl počet zahájených staveb

Na Vysočině přibylo v letošní první polovině roku o něco méně bytů než před rokem, ale byl zahájený větší počet staveb určených pro bydlení. Bytů stavbaři na Vysočině dokončili 748, meziročně to bylo méně o 1,8 procenta. Pokles byl podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) v 11 krajích Česka.

Ze 748 bytů dokončených na Vysočině bylo 132 v nových bytovkách a 497 v nových rodinných domech. Zbývající byty přibyly díky přestavbám budov.

V Česku se počet dokončených bytů celkově snížil o 1,9 procenta. Největší meziroční pokles, o 24 procent, byl v Moravskoslezském kraji. Následoval Jihomoravský kraj, kde bylo dokončeno o 23,3 procenta méně bytů než loni do konce června. 

Začíná se stavět více

Počet nově zahájených staveb bytových jednotek se na Vysočině při srovnání s prvním pololetím minulého roku zvýšil o 12,4 procenta, zatímco v ČR se tato výstavba snížila o 4,9 procenta. Méně staveb než vloni začalo v devíti krajích. Na Vysočině byly v prvních letošních šesti měsících zahájené práce na 770 bytových jednotkách.

Už v roce 2023 na Vysočině bytová výstavba zpomalila. Stavbaři podle statistiků dokončili 1699 bytů, méně než v předchozích dvou letech. V meziročním porovnání to byl pokles o 6,3 procenta. Nově rozestavěny byly v kraji za loňský rok budovy s 1383 byty, což byl nejnižší počet za šest let. „Pokles zapříčinily byty v rodinných domech, jichž se dokončilo o 5,9 % méně,“ uvedla Silvie Lukavcová z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jihlava

Štítky výstavba, byty, statistika, ČSÚ, pokles

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině přibylo v první polovině letoška 748 bytů, o něco méně než vloni, vzrostl počet zahájených staveb | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.