Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Pouť smíření v Želivě připomene období totality, netínská pouť morovou ránu

Srpnové pouti na Vysočině připomenou smutné historické události. Pouť smíření v Želivě na Pelhřimovsku, která bude tento týden v neděli, se koná na památku 464 kněží a řeholníků, kteří byli po nástupu komunistického režimu internovaní v tamním premonstrátském klášteře. Tradice pěší pouti do Netína na Žďársku se odvíjí od morové epidemie, jež postihla region před 310 lety. Poutníci se vydají znovu na cestu 18. srpna.

Pouť smíření v želivském klášteře bude v neděli 11. srpna. Mše v tamním opatském kostele Narození Panny Marie začne v 10:30. Povede ji královéhradecký biskup Jan Vokál. Média o tom za organizátory informoval Petr Žák. Jména internovaných duchovních jsou od roku 2011 napsaná na zdi v ambitech kláštera.

V želivském klášteře byl internační tábor v letech 1950 až 1956, zadržovaní tam byli duchovní z Čech, Moravy a Slovenska. Mezi nimi František Tomášek, pozdější pražský arcibiskup a kardinál, který se v Želivě se svými spoluvězni znovu setkal 13. srpna 1968. "Kardinál Tomášek a další kněží se sešli, aby vykonali pouť smíření, odpustili těm, kteří je věznili, a také sami požádali o odpuštění," uvedl klášter na webu. Touto dobou se nyní v Želivě koná pouť smíření pravidelně.

Procesí do netínského kostela Nanebevzetí Panny Marie bude při tamní pouti 18. srpna. Tři hlavní proudy pěších jdou z Velkého Meziříčí, Laviček a Měřína, tradičně s sebou nosí sošku Panny Marie. Z Velkého Meziříčí se věřící vydávají na přibližně desetikilometrovou cestu v 6:30. Poutníci se setkávají u černého kříže na začátku obce. "Odtud se jde slavnostním průvodem ke kostelu a tam je takový starobylý obřad přivítání," řekl farář Jiří Kaňa. Přivítání poutníků u kostela v Netíně bude v 10:45, pak bude mše.

První procesí vyšlo z Velkého Meziříčí v roce 1714, když tam byl mor. Z necelých 2000 obyvatel města jich za tři měsíce zemřelo 370. Do Netína šli lidé prosit Pannu Marii o přímluvu, aby Bůh neštěstí odvrátil. Vypráví se, že když došli na kopec nad město, ke třem křížům, zemřel poslední člověk. Proto slíbili, že budou chodit do Netína každý rok. V obdobích totalit, kdy nemohly být oficiální poutě, se lidé snažili dodržet tradici soukromým putováním.

Výstava věnovaná 310 letům poutí bude v kapli u kostela v Netíně od 15. do 18. srpna. Historie poutí je na webu farnosti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky pouť smíření, klášter v Želivě, období totality, netínská pouť, morová rána

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pouť smíření v Želivě připomene období totality, netínská pouť morovou ránu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.