Počasí dnes26 °C, zítra26 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Všechny městské domy v centru Jihlavy budou mít nové tabulky s popisnými a orientačními čísly

Jihlavští zastupitelé na svém únorovém zasedání schválili jednotný vzhled domovních tabulek s popisnými a orientačními čísly na svých domech, které se nachází v historickém centru města. Byl pro ně vytvořený i speciální typ písma - Argentum. První takové tabulky jsou již k vidění v ulici Joštova, Hluboká nebo U Mincovny. A další budou postupně přibývat.

Manuál jednotného označování ulic, ostatních veřejných prostranství a budov definuje zejména typ písma – Argentum, který byl vytvořen přímo pro tento účel.

Pravidla jsou v manuálu 

Značení domů ve vlastnictví města vychází z Manuálu jednotného označování ulic, ostatních veřejných prostranství a budov. Ten si zájemci mohou stáhnout na webu města.  „Účelem tohoto manuálu je nastavit jednotná a jednoduchá pravidla pro značení, aby se zvýšila estetická a funkční úroveň veřejného prostoru města,“ vysvětlil náměstek primátora Martin Laštovička.

Na městských domech v centru se již první tabulky objevily, postupně jimi budou označeny všechny domy v městské památkové rezervaci včetně ochranných pásem, která s ní architektonicky korespondují. 

„Po majitelích domů nepožadujeme, aby si hromadně tabulky předělávali. Ale pokud do budoucna plánují například opravy fasády, nebo jiné práce, které by nabízely výměnu domovních tabulek, mohou to udělat najednou,“ uvedla Alžběta Maule z odboru rozvoje města s tím, že majitelé nově zkolaudovaných domů už se musí podle nového manuálu řídit.

Jak dále informuje jihlavská radnice, domovní tabulky se umisťují napravo od vstupních dveří pod sebe. V případě, že této variantě nelze vyhovět, manuál připouští další dvě alternativní řešení,  a to v následujícím pořadí:  Číslo popisné - Číslo orientační. „Mezera mezi tabulkami je 25 milimetrů," doplnila za jihlavské tiskové oddělení Lucie Maxová. 

 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky dům, město, centrum, historie, manuál, pravidla, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všechny městské domy v centru Jihlavy budou mít nové tabulky s popisnými a orientačními čísly | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.