Počasí dnes26 °C, zítra19 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Úložiště jaderného odpadu: Dolní Cerekev podává ústavní stížnost kvůli možné podjatosti ministerstva

Městys Dolní Cerekev na Jihlavsku podal ústavní stížnost kvůli dosavadnímu řešení námitky obcí o možné podjatosti ministra životního prostředí a jeho ministerstva v procesu přípravy stavby hlubinného úložiště radioaktivních odpadů. Ministerstvo vyřizuje žádosti Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) o stanovení průzkumných území pro úložiště. Mluvčí ministerstva Veronika Krejčí ČTK sdělila, že v současné chvíli situaci nebudou komentovat a počkají na posouzení stížnosti Ústavním soudem.

„Ministerstvo životního prostředí (MŽP) musí počkat na posouzení stížnosti Ústavním soudem, proto je v tuto chvíli předčasné cokoli komentovat. Ministerstvo postupuje v souladu se zákonem, nicméně nám nepřísluší posuzovat, jestli je nebo není stěžovateli avizovaná část správního řádu v rozporu s ústavním pořádkem," řekla Veronika Krejčí.

SÚRAO chce pro hlubinné úložiště dál prověřovat lokality Horka a Hrádek na Vysočině, Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku. Nejvhodnější místo chce správa vybrat do roku 2030.

Právník Luboš Kliment ČTK řekl, že rozhodování je ovlivněné i přípravou stavby nových jaderných zdrojů v Česku. Obce podle něj chtějí nestranné posouzení procesu. Dolní Cerekev je v lokalitě nazývané Hrádek, což je jedno ze čtyř území v ČR zvažovaných pro úložiště. Obce se jeho stavbě dlouhodobě brání.

Kliment uvedl, že harmonogram přípravy úložiště projednala vláda, jejímž členem je i ministr životního prostředí. „My tvrdíme, že řízení, které se vede, je tím ovlivněné a chtěli jsme namítat podjatost ministra. Jenže podle správního řádu my podjatost ministra namítat nemůžeme. Proto to dáváme k Ústavnímu soudu," řekl Luboš Kliment. Městys Dolní Cerekev v ústavní stížnosti žádá zrušení příslušné části správního řádu pro jeho rozpor s ústavním pořádkem.

„Je to právní otázka, ale v krátkosti jde těch 20 stran ústavní stížnosti popsat tak, že ministr životního prostředí  je vázán usnesením vlády, která se zavázala připravit hlubinné úložiště. Dopředu je tak jasné, jak ministr musí rozhodnout. My se jako dotčené obce dožadujeme svého práva na spravedlivý proces. Zkrátka, aby nám to se SURAO pískal někdo nestranný, kdo nemá předem určený výsledek sporu," okomentoval pro Drbnu starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák. 

Městys jedná i v zájmu zbývajících obcí v této lokalitě, již chce správa úložišť dál zkoumat kvůli úložišti, uvedl jeho právní zástupce. První námitku možné podjatosti MŽP a jeho ministra podal Kliment za obce v tomto území koncem minulého roku kvůli spolupráci České geologické služby spadající pod stejné ministerstvo se správou úložišť.

VIDEO: Do lokality Hrádek přijeli zástupci z ministerstva a SÚRAO. Právník Kliment vznesl námitku možné podjatosti

Zhruba stovka lidí přišla dnes dopoledne do kulturního domu v Dolní Cerekvi na Jihlavsku, kde se konalo veřejné projednání ohledně stanovení průzkumného území pro zvláštní zásahy do zemské kůry na lokalitě (Čertův) Hrádek. Jde o jednu z finálních...

Podle ústavní stížnosti se ministr zabýval pouze možnou podjatostí úředníka, jemuž přísluší vydat rozhodnutí o stanovení průzkumných území pro úložiště, v usnesení pak uvedl, že podjatost nebyla shledána. Obce proti rozhodnutí letos v únoru podaly rozklad, který podle jejich stížnosti ministr minulý měsíc zamítl. Ministrem životního prostředí je od března 2023 Petr Hladík (KDU-ČSL).

„Jelikož už byly vyčerpány všechny opravné prostředky a jelikož jsou stěžovatelé přesvědčeni o neoprávněném zásahu do jejich práv, podávají tuto ústavní stížnost," stojí v jejím textu.

Den proti úložišti: Lidé z Hrádku si dnes přehazovali horké brambory. Je třeba vychladnout a nespěchat, myslí si aktivisté

Nejen na Vysočině se dnes konal Den proti úložišti. Potřetí za sebou se sešli také lidé v lokalitě (Čertův) Hrádek na Jihlavsku. Desítky lidí dnes dopoledne, i přes nepřízeň počasí, přišly na místo potenciálního areálu hlubinného úložiště, který je...

Právník také uvedl, že přestože ještě nebylo vydané rozhodnutí o stanovení průzkumných území, SÚRAO už v této lokalitě žádá o povolení vrtů o hloubce přes tisíc metrů.

Mluvčí správy úložišť Martina Bílá na dotaz ČTK uvedla, že vrtné práce do 1000 metrů SÚRAO v současné době, kdy nejsou stanovená průzkumná území pro zvláštní zásah do zemské kůry, neplánuje. „Podnikáme ale všechny kroky, které nám současná legislativa umožňuje a nařizuje, včetně přípravných prací, k hlubokým vrtům," uvedla mluvčí Martina Bílá. Dodala, že projektování vrtů je komplexní a sofistikovaný proces, který vyžaduje provedení řady administrativních kroků. K získání dílčích souhlasů a povolení není potřeba stanovení průzkumného území, uvedla.

Obce se dlouhodobě brání 

Dotčené obce ve čtyřech lokalitách se vybudování úložiště dlouhodobě brání. Třeba zástupci z Hrádku na Jihlavsku argumentují případnými negativními dopady na tamní zdroje pitné vody. 

Zástupci obcí poukazují na to, že jejich územím prochází evropské rozvodí. Voda podle nich odtud odtéká jak do vodárenské nádrže Hubenov zásobující Jihlavu, tak směrem do povodí Želivky. Jejich právník Luboš Kliment navíc v roce 2022 našel dokument, kde je zanesené ochranné pásmo v povodí řeky Jihlavy. V minulých suchých letech pomáhala voda z řeky zásobovat obyvatele Jihlavy.

„Je evidentní, že stát na straně jedné uvažuje o umístění hlubinného úložiště radioaktivních odpadů do lokality Hrádek, a na straně druhé se v této lokalitě nachází klíčové zdroje pitné vody národního významu a stát stanovil ochranná pásma, za účelem ochrany a zachování těchto klíčových národních zdrojů pitné vody specifikovaných shora," uvedl již dříve právní zástupce lokality Hrádek Luboš Kliment.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky úložiště, Hrádek, ministerstvo, správa, energie, odpady, soud, Jihlavsko, Dolní Cerekev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úložiště jaderného odpadu: Dolní Cerekev podává ústavní stížnost kvůli možné podjatosti ministerstva | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.