Počasí dnes27 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Organizátoři vystavili mou rodinu nebezpečí, říká účastník Vysočina festu k hroutícímu se stanu. K našemu pochybení nedošlo, oponuje pořadatel

Od nešťastného incidentu, který ovlivnil vnímání letošního Vysočina festu, uplynul více než týden, přesto i nadále jitří emoce. Když se k události, která přinesla desítky zraněných, oficiálně vyjádřili sami pořadatelé, vyvolalo to další otazníky a konfrontační výpovědi svědků, kteří se pod bortícím se stanem sami ocitli.

V jihlavské nemocnici skončilo po tlačenici na hudebním festivalu 17 lidí. Tři z nich jsou na JIP

Na festivalu v Jihlavě se v noci na dnešek v tlačenici u vchodu do velkého nafukovacího stanu zranilo několik lidí. Lidé stan v panice opouštěli, když se začala prohýbat jeho střecha, informovala policie ráno na síti X. Policie uvedla, že zraněných...

Když Jiří Svoboda mířil minulou sobotu do Jihlavy za kulturou, určitě netušil, čeho všeho bude v metropoli Vysočiny svědkem. Po zdařilé hudební produkci se šel se svojí rodinou ukrýt před deštěm do zbudovaného nafukovacího party stanu. Ten se vlivem bouřlivých klimatických podmínek začal poměrně rychle plnit zejména dalšími, zejména mladými návštěvníky festivalu.

„Bylo tam hodně lidí, vydýchaný vzduch, do toho někteří ve stanu kouřili,“ vzpomíná s více než týdenním odstupem Jiří Svoboda, který z Blanenska do Jihlavy dorazil s manželkou, dvěma dcerami a přítelem jedné z dcer. Popisuje, že v tu chvíli bylo vše v pořádku, že stěna stanu byla tvrdá jako pneumatika.

Z naší strany nedošlo k pochybení, říká pořadatel festivalu

Zhruba půl hodiny poté, to už bylo po půlnoci ze soboty na neděli, Svoboda ucítil, že vnitřním prostorem stanu prý náhle projel závan prudkého čerstvého vzduchu. „Podle mě musel někdo něco rozpojit, mohli to zavinit třeba i ti návštěvníci,“ přemítá Jiří Svoboda. Okamžitě zaznamenal, že boční stěna změkla a propadá se strop, který vlivem hmotnosti napršené vody rychle klesal.

Organizátoři ve svém oficiálním vyjádření popsali, že „došlo ke krátkodobému výpadku elektrické energie (policie krátce po incidentu dodala, že to bylo vlivem úderu blesku – pozn. red.), i když byl stan napájen z externího zdroje – nezávislého naftového agregátu.“ Pořadatelský tým podle svých slov okamžitě nahodil dva ventilátory, což mělo způsobit zastavení poklesu stanu.

„Ze strany organizátorů nedošlo v souvislosti s tímto incidentem k žádnému pochybení, máme to potvrzeno i od záchranných složek,“ potvrdil redakci Drbny Pavel Vlašín, šéf produkce společnosti Yashica events, která Vysočina fest pořádala. 

Lidé neposlechli organizátory a do stanu se vraceli natočit si video, říkají organizátoři Vysočina festu

Nešťastnou dohru měl letošní jihlavský Vysočina fest, který se konal již po desáté. Vlivem nepříznivého počasí krátce po půlnoci ze soboty na neděli se začal hroutit party stan, v němž se před deštěm schovávali návštěvníci festivalu. Ti pak začali v...

Zpět k situaci pod stanem. Ve chvíli, kdy Jiří Svoboda již se svojí rodinou mířil k východu, začal moderátor vyzývat ke klidnému odchodu i ostatní návštěvníky, kteří se ve stanu nacházeli. Forma a obsah jeho sdělení však na dav, zdá se, zapůsobily zcela opačně.

„Nepamatuji si, že by od něj zazněla informace, kolik je východů, kudy máme odejít, atd. Všichni se automaticky hrnuli ke vchodu, kterým přišli. Po jeho slovech začala ohromná panika a chaos,“ přibližuje situaci Svoboda.

To, že výroky hlasatele měly na nastalou situaci spíše destruktivní dopad, potvrzovaly i další komentáře na sociálních sítích. „Můžeme vést diskusi, že to mohl udělat jinak, ale tohle bych mu nevyčítal,“ míní teď ve stručnosti Vlašín, který připustil, že celý incident zřejmě povede k novým bezpečnostním opatřením a jistým úpravám v návštěvním řádu pro další ročník festivalu.

Byl to totální chaos a panika, lidi jsme doslova rvali ven

Nastalému zmatku nepomohla ani skutečnost, že východ stanu, ke kterému všichni zběsile mířili, byl vlivem vyfouknutí deformován. „Společně s několika chlapy jsme ho narovnali, aby se lidi vůbec mohli dostat ven. Východ byl v jednu chvíli doslova ucpán lidmi, kteří nemohli ven a nemohli se hnout. Nikdy jsem nic takového neviděl,“ popisuje nepříjemné okamžiky Jiří Svoboda, který rezolutně odmítá, že by se v tu chvíli někdo vracel na místo schovat se před deštěm nebo natáčet videa, jak zmiňuje oficiální zpráva požadatelů. „To v tu chvíli bylo nemožné. Začali jsme ty lidi vytahovat, doslova jsme je rvali ven,“ říká vzrušeným hlasem Svoboda.

Pavel Vlašín z pořádající společnosti k tomuto dodává, že pro evakuaci byly určeny dva východy a čtyři okna a všechny byly v kritické chvíli využity. „Přiznám se, že o jiném vchodu jsem nevěděl a nikdo mě na něj neupozornil. O oknech vím jen to, že byly před vyfouknutím stanu zalepeny na suchý zip, aby do stanu nepršelo,“ uvedl Svoboda. 

Na místě záchranáři ošetřili zhruba dvanáct osob s různými typy poranění. Jihlavská nemocnice následně ošetřila včetně hospitalizovaných 34 lidí, některé do nemocnice přivezli záchranáři, jiní přišli sami. V pondělí 15. července zdravotnické zařízení informovalo, že nemocnici opustily poslední dvě hospitalizované ženy z jihlavského Vysočina festu.

Jihlavští policisté hledají další lidi, kteří byli uvnitř stanu na Vysočina festu. Shání také natočená videa

Letošní jubilejní desátý ročník Vysočina festu v Jihlavě ukončila událost, která má pro řadu lidí nepříjemnou dohru. V nafukovacím stanu se kolem půlnoci ze soboty na neděli shromáždil velký počet návštěvníků a když byli nuceni prostor opustit,...

Svoboda si stojí za tím, že organizátoři vystavili jeho rodinu nebezpečí. „Organizátoři se holedbají, jak všechno zvládli. Na základě toho, co jsem prožil a viděl, tvrdím, že je to lež. Dle mého hroucení stanu a další navazující události způsobila lidská chyba, ne přírodní vlivy.“

Policie i nadále vyšetřuje událost na Vysočina festu jako obecné ohrožení z nedbalosti. „Již od začátku policisté provádějí šetření, výslechy množství zraněných, svědků i dalších návštěvníků festivalu, které zároveň aktivně vyhledávají. Věnují pozornost zveřejněným informacím na sociálních sítích a kontaktují další poškozené,“ uvedla již dříve policejní mluvčí Jana Kroutilová s tím, že se obracejí na veřejnost s žádostí, aby se na tísňovou linku 158 přihlásili další návštěvníci hudebního festivalu, kteří dosud nejsou v kontaktu s policií a mohli by poskytnout informace k situaci, která ve stanu nastala.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vysočina fest

Štítky festival, zranění, stan, organizace, nemocnice, Vysočina fest, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Organizátoři vystavili mou rodinu nebezpečí, říká účastník Vysočina festu k hroutícímu se stanu. K našemu pochybení nedošlo, oponuje pořadatel | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.