Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Jihlavští policisté hledají další lidi, kteří byli uvnitř stanu na Vysočina festu. Shání také natočená videa

Letošní jubilejní desátý ročník Vysočina festu v Jihlavě ukončila událost, která má pro řadu lidí nepříjemnou dohru. V nafukovacím stanu se kolem půlnoci ze soboty na neděli shromáždil velký počet návštěvníků a když byli nuceni prostor opustit, došlo k mnoha zraněním. Případ nyní šetří policie, která hledá další svědky incidentu, k němuž došlo pár minut po půlnoci.

K události se vyjádřili také organizátoři festivalu. Ti ve svém prohlášení uvádí, že vzhledem k nepříznivému počasí museli předčasně ukončit závěrečný koncert. „V tu chvíli se již přihnala silná bouřka v doprovodu blesků a velké přívaly deště. Cca kolem půlnoci v nafukovacím party stanu došlo k neočekávané události. Došlo ke krátkodobému výpadku el. energie, i když byl stan napájen z externého zdroje (nezávislý naftový agregát). Tím došlo k prohnutí střechy stanu. Vlivem přívalového deště se v jednom místě na střeše stanu vytvořila velká kapsa, která se začala naplňovat vodou. Náš servisní tým okamžitě nahodil oba ventilátory (z deseti) a pokles stanu se zastavil, stan se ale nevrátil do původní pozice. Tímto tedy popíráme informace z médií, že došlo ke zřícení stanu," uvedli organizátoři Vysočina festu ve svém oficiálním prohlášení. 

Lidé neposlechli organizátory a do stanu se vraceli natočit si video, říkají organizátoři Vysočina festu

Nešťastnou dohru měl letošní jihlavský Vysočina fest, který se konal již po desáté. Vlivem nepříznivého počasí krátce po půlnoci ze soboty na neděli se začal hroutit party stan, v němž se před deštěm schovávali návštěvníci festivalu. Ti pak začali v...

Výše popsaná situace vedla organizátory k tomu, že rozhodli o evakuaci. To vše ve spolupráci se složkami IZS. „Bohužel ne všichni návštěvníci uposlechli výzev k evakuaci a stále se vraceli do prostoru, často jen natočit video. Navíc zde sehrála roli i situace s přívalovým deštěm, kdy proti lidem opouštějícím stan se hrnuli lidé, kteří se ve stanu chtěli před deštěm schovat. Zde vznikla panika, resp. panické chování jednotlivců, které situaci ovlivnilo nejvíce," dodává tým organizátorů s tím, že je velmi mrzí to, co se stalo, děkují všem složkám IZS a všem zraněným přejí brzké uzdravení. 

Na Vysočina festu lidé zapomněli mokré oblečení či liché boty. Všechny věci jsou teď k vyzvednutí na radnici

Oblečení, boty, brýle, kabelky. To všechno se teď nachází na jihlavské radnici. Jde o věci, které na letošním Vysočina festu nalezli organizátoři. Nejen to tam totiž zapomněli nebo poztráceli návštěvníci. Všechny věci si teď mohou vyzvednout na...

Policisté nyní případ prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. „Již od začátku provádějí šetření, výslechy množství zraněných, svědků i dalších návštěvníků festivalu, které zároveň aktivně vyhledávají. Věnují pozornost zveřejněným informacím na sociálních sítích a kontaktují další poškozené. Shromažďují široké množství informací vztahujících se k nešťastné události a důkazní prostředky," dodává policejní mluvčí Jana Kroutilová s tím, že se prostřednictvím médií  policisté obracejí na veřejnost s žádostí, aby se na tísňovou linku 158 přihlásili další návštěvníci hudebního festivalu, kteří dosud nejsou v kontaktu s policií a mohli by poskytnout informace k situaci, která ve stanu nastala. 

Letošní ročník Vysočina festu byl jubilejní, desátý. Každoročně se koná v areálu letního kina. Festival uspořádala společnost Yashica Events, a. s.

„Přihlásit se mohou jak lidé, kteří utrpěli nějaké zranění, tak osoby, které byly uvnitř stanu a dostaly se ven bez újmy. Policisté by zároveň uvítali, pokud by se přihlásili návštěvníci festivalu, kteří situaci uvnitř stanu při nešťastné události natočili, a záznam by poskytli," doplnila Kroutilová. 

Zdravotníci ošetřili 34 lidí 

Jihlavská nemocnice po výše popsané události ošetřila včetně hospitalizovaných 34 lidí, některé do nemocnice přivezli záchranáři, jiní přišli sami. „Celkový počet lidí, které jsme v souvislosti s Vysočina festem ošetřili, je 34. Prvně jich bylo 17 a dalších 17, kteří přišli během odpoledne a večera včera (v neděli)," řekla ČTK Monika Zachrlová, mluvčí Nemocnice Jihlava s tím, že během pondělí nemocnice propustila tři ze šesti hospitalizovaných.

U všech dětských pacientů lékaři předpokládají, že se vyléčí bez následků. Nikdo z těch, kdo do nemocnice přišel v neděli večer, neměl vážné poranění, ošetřit se nechali kvůli pohmožděninám nebo drobným ranám, dodala Zachrlová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky stan, festival, svědek, policie, Vysočina fest, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavští policisté hledají další lidi, kteří byli uvnitř stanu na Vysočina festu. Shání také natočená videa | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.