Počasí dnes27 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Lidé neposlechli organizátory a do stanu se vraceli natočit si video, říkají organizátoři Vysočina festu

Nešťastnou dohru měl letošní jihlavský Vysočina fest, který se konal již po desáté. Vlivem nepříznivého počasí krátce po půlnoci ze soboty na neděli se začal hroutit party stan, v němž se před deštěm schovávali návštěvníci festivalu. Ti pak začali v panice stan houfně opouštět ve chvíli, kdy se mu začala prohýbat střecha. Několik lidí se zranilo a skončili v péči lékařů. K této události se nyní vyjadřují také organizátoři festivalu.

Ti ve svém prohlášení uvádí, že vzhledem k nepříznivému počasí museli předčasně ukončit závěrečný koncert. „V tu chvíli se již přihnala silná bouřka v doprovodu blesků a velké přívaly deště. Cca kolem půlnoci v nafukovacím party stanu došlo k neočekávané události. Došlo ke krátkodobému výpadku el. energie, i když byl stan napájen z externého zdroje (nezávislý naftový agregát). Tím došlo k prohnutí střechy stanu. Vlivem přívalového deště se v jednom místě na střeše stanu vytvořila velká kapsa, která se začala naplňovat vodou. Náš servisní tým okamžitě nahodil oba ventilátory (z deseti) a pokles stanu se zastavil, stan se ale nevrátil do původní pozice. Tímto tedy popíráme informace z médií, že došlo ke zřícení stanu," uvedli organizátoři Vysočina festu ve svém oficiálním prohlášení. 

Jihlavská nemocnice ošetřila v neděli večer další zraněné na festivalu. Byly mezi nimi i děti

Jihlavská nemocnice v neděli večer ošetřila další účastníky hudebního festivalu, kteří se po půlnoci zranili při tlačenici u vchodu do velkého nafukovacího stanu. Většina měla pohmožděniny a drobné rány. Podle posledních údajů Nemocnice Jihlava v ní...

Výše popsaná situace vedla organizátory k tomu, že rozhodli o evakuaci. To vše ve spolupráci se složkami IZS. „Bohužel ne všichni návštěvníci uposlechli výzev k evakuaci a stále se vraceli do prostoru, často jen natočit video. Navíc zde sehrála roli i situace s přívalovým deštěm, kdy proti lidem opouštějícím stan se hrnuli lidé, kteří se ve stanu chtěli před deštěm schovat. Zde vznikla panika, resp. panické chování jednotlivců, které situaci ovlivnilo nejvíce," dodává tým organizátorů s tím, že je velmi mrzí to, co se stalo, děkují všem složkám IZS a všem zraněným přejí brzké uzdravení. 

Letošní ročník Vysočina festu byl jubilejní, desátý. Každoročně se koná v areálu letního kina. Festival uspořádala společnost Yashica Events, a. s.

Zranění skončili v jihlavské nemocnici 

Jihlavská nemocnice po výše popsané události ošetřila včetně hospitalizovaných 34 lidí, některé do nemocnice přivezli záchranáři, jiní přišli sami. „Celkový počet lidí, které jsme v souvislosti s Vysočina festem ošetřili, je 34. Prvně jich bylo 17 a dalších 17, kteří přišli během odpoledne a večera včera (v neděli)," řekla ČTK Monika Zachrlová, mluvčí Nemocnice Jihlava s tím, že během pondělí nemocnice propustila tři ze šesti hospitalizovaných.

Konkrétně šlo o pacienty, kteří leželi na dětském oddělení. Zůstává tam jeden a je na jednotce intenzivní péče. Nemocnice se dál stará také o dvě dospělé pacientky, které kvůli vážným poraněním skončily na JIP, ale už by měly být přeloženy na standardní pokoje. 

U všech dětských pacientů lékaři předpokládají, že se vyléčí bez následků. Nikdo z těch, kdo do nemocnice přišel v neděli večer, neměl vážné poranění, ošetřit se nechali kvůli pohmožděninám nebo drobným ranám, dodala Zachrlová.

Případ si převzala kriminálka 

Policie vyšetřuje událost na Vysočina festu jako obecné ohrožení z nedbalosti. „Na místo vyjel kompletní výjezd služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Jihlava. Bude probíhat důkladné ohledání místa a výslechy poškozených osob a dalších svědků události," uvedla v neděli dopoledne policejní mluvčí Dana Čírtková. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vysočina fest

Štítky festival, zranění, stan, organizace, nemocnice, Vysočina fest, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé neposlechli organizátory a do stanu se vraceli natočit si video, říkají organizátoři Vysočina festu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.