Počasí dnes17 °C, zítra16 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Kraji Vysočina ubylo v prvním čtvrtletí 2066 obyvatel, nejvíce tratilo Jihlavsko

Počet obyvatel Vysočiny se po loňském zvýšení v letošním prvním čtvrtletí snížil, hlavně kvůli stěhování. Nižší byl také počet narozených dětí, než bylo lidí, kteří v této době zemřeli. Od ledna do konce března ubylo v kraji 2066 obyvatel.

Tratily všechny části Vysočiny, největší odliv byl na Jihlavsku. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. K 31. březnu v kraji žilo 515 894 lidí. V roce 2023 přibylo na Vysočině 3183 lidí.

Počet obyvatel k 1. lednu 2024:
Vysočina 517 960
Havlíčkobrodsko 95 858
Jihlavsko 117 728
Pelhřimovsko 74 575
Třebíčsko 110 503
Žďársko 119 296
Zdroj: ČSÚ

Počet obyvatel Jihlavska se v letošních prvních třech měsících snížil o 626. Druhý nejvyšší úbytek mělo Pelhřimovsko, které přišlo o 494 lidí. V každém ze zbývajících třech okresů Vysočiny klesl počet osob přibližně o tři stovky.

Dětí se na Vysočině v prvním čtvrtletí narodilo 1030, o 386 méně než bylo lidí, kteří zemřeli. I touto přirozenou měnou se snížil počet obyvatel ve všech okresech kraje.

„O úbytek obyvatel stěhováním se na Vysočině zasloužila především zahraniční migrace,“ sdělil Vlastislav Valda z jihlavského pracoviště Českého statistického úřadu. Kvůli stěhování se počet lidí žijících v kraji od ledna do konce března snížil o 1680. Z Vysočiny odešlo žit jinam 4362 lidí, zatímco nově příchozích bylo 2682.

Do manželství vstoupilo na Vysočině v letošním prvním čtvrtletí 117 párů. Rozvodem skončilo ve stejné době 213 manželství.

Jihlava upustila od chystané kampaně za zvýšení počtu lidí s trvalým pobytem. Výhody nedoporučují ani právníci

Krajská Jihlava upustila od kampaně, jíž chtěla v tomto volebním období motivovat lidi žijící ve městě k tomu, aby se přihlásili k trvalému pobytu. Poskytování výhod, například vstupenek do zoo, akvaparku nebo jízdného v MHD zdarma, nedoporučili...

Počet obyvatel Česka od ledna do konce března klesl o 41 tisíc na 10,86 milionu. Také v celé zemi bylo víc zemřelých, než narozených. Záporný výsledek vykázala i zahraniční migrace, když se do zahraničí vystěhovalo zhruba 62 300 lidí, desetkrát víc než v prvním čtvrtletí roku 2023. Podle statistiků odcházeli především lidé, kterým na konci března skončila platnost dočasné ochrany a nepožádali si o její prodloužení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky demografie, počet obyvatel, úbytek obyvatel, stěhování, statistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraji Vysočina ubylo v prvním čtvrtletí 2066 obyvatel, nejvíce tratilo Jihlavsko | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.