Počasí dnes27 °C, zítra20 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Voda v přírodních lokalitách je dobrá, hygienici varují jen před koupáním ve Vodní nádrži Sedlice

Hygienici opět kontrolovali kvalitu vody napříč Vysočinou. Přítomnost sinic a chlorofylu-a zjistili kromě Sedlice také ve vodní nádrži Trnávka u městské pláže Červená Řečice a v Pilské nádrži. V ostatních sledovaných lokalitách jsou výsledky velmi dobré.

Nejhorší situace je ve Vodní nádrži Sedlice, která nevyšla dobře ani z prvních testů před čtrnácti dny. „Koupat se ve Vodní nádrži Sedlice, kde byl opětovně zjištěn vysoký obsah sinic a chlorofylu-a, představuje stále zdravotní riziko. Určitě zde proto nedoporučujeme koupání obzvláště citlivým osobám,“ zdůraznil Milan Brychta, ředitel Odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice kraje Vysočina.

Sinice a chlorofyl-a byly zjištěné také ze vzorků z Vodní nádrže Trnávka u městské pláže Červená Řečice a také z Pilské nádrže. „Voda zde může vnímavějším koupajícím se osobám, jako jsou malé děti, těhotné ženy, osoby s oslabenou imunitou nebo alergici, přinést zdravotní obtíže. Po koupání a vodní rekreaci doporučujeme se vždy osprchovat,“ dodal Brychta.

Na Jihlavsku není nejmenší problém

Jinde došlo naopak ke zlepšení, je to případ například rybníku Ředkovec, ve kterém se snížilo množství zjištěného chlorofylu-a. „Výsledky z ostatních sledovaných přírodních koupacích ploch jsou také dobré,“ vzklázala veřejnosti mluvčí vysočinských hygieniků Jana Böhmová.

Všechny tři sledované lokality na Jihlavsku, tedy Velký pařezitý rybní, Malý pařezitý rybník i Biotop Malvíny Třešť, jsou bez vodního květu a jakéhokoliv znečištění. Všechny mají modrý smajlík s úsměvem, což je nejlepší možné hodnocení.

Na kvalitu vody má během léta vliv celá řada faktorů, během léta se může s vysokými teplotami zhoršovat. Hygienici proto radí sledovat výsledky monitoringu koupacích ploch.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Krajská hygienická stanice Jihlava

Štítky koupání, vodní nádrž, monitoring, Trnávka, Červená Řečice, Pilská nádrž, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda v přírodních lokalitách je dobrá, hygienici varují jen před koupáním ve Vodní nádrži Sedlice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.