Počasí dnes27 °C, zítra20 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Ve Žďáru nad Sázavou se o lidi bez domova nebo v nouzi nově stará sociální doktor

Ve Žďáru nad Sázavou začala tento měsíc fungovat služba nazvaná sociální doktor. Vybraný praktický lékař se díky ní postará o lidi bez domova, v sociální nouzi nebo v těžké životní situaci, kteří svého lékaře nemají. Sociální pracovnice zajistí, aby člověk přišel na ošetření do ordinace umytý a čistě oblečený. Aktivita je součástí většího krajského projektu, který je podpořený z evropských fondů.

Služba může pomoci například i lidem po odchodu z dětského domova, zdravotnického zařízení nebo z vězení, kteří nemají lékaře. Zatím ji využili dva pacienti.

Místostarosta Rostislav Dvořák (KDU-ČSL) uvedl, že zajištění lékařské péče u těchto lidí může pomoci předcházet chronickým onemocněním, která pak končí třeba amputací končetin nebo celkovým zhoršením jejich zdravotního stavu. Doplnil, že pro společnost tato služba přináší snížení rizika šíření různých infekčních onemocnění či parazitů.

Jeden z praktických lékařů na městské poliklinice bude mít pro tyto klienty vyhrazený určitý čas. Sociální pracovnice se budou starat o to, aby se lidé před příchodem do ordinace mohli osprchovat a převléci do čistého šatstva. Dvořák uvedl, že tato služba je domluvená do března 2026.

Kraj Vysočina na službu přispívá z širšího projektu, který se týká zlepšení péče o lidi v takzvaném sociálně - zdravotním pomezí. Radní kraje Jan Tourek (KDU-ČSL) dnes řekl, že sociálního doktora má jako první Ždár nad Sázavou. Od příštího roku by podle něj služba měla bý poskytovaná také v Jihlavě a Havlíčkově Brodě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, sociální, zdraví, správa, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Žďáru nad Sázavou se o lidi bez domova nebo v nouzi nově stará sociální doktor | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.