Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Europoslance může volit skoro 40 tisíc Jihlavanů. Zájem o účast ve volebních komisích klesá

V krajské Jihlavě budou lidé ve volbách do Evropského parlamentu hlasovat v 58 volebních okrscích. Ve třech případech budou volební místnosti v jiných budovách, než byli Jihlavané zvyklí. Zajistit odpovídající počty členů volebních komisí nebylo jednoduché, zájem o účast se snižuje. Eurovoleb, které se v Česku uskuteční v pátek a v sobotu, se v Jihlavě může zúčastnit 38 400 voličů.

Eurovolby už tento pátek a sobotu. Jak v anketě volili čtenáři Jihlavské Drbny?

Už za pár dní se budou konat volby do Evropského parlamentu. Volební místnosti v ČR budou voličům otevřeny v pátek 7. června od 14 do 22 hodin a pak i v sobotu 8. června od 8 do 14 hodin. Čtenáři Jihlavské Drbny si mohli vyzkoušet volby nanečisto.

Okrskové volební komise musí mít alespoň pět členů, s výjimkou volebních okrsků do 300 voličů, kde může být čtyřčlenná komise. „Volby co volby je to s obsazováním (komisí) horší," uvedl Libor Mach z radnice. Podotkl, že výjimkou byly loňské volby prezidenta, které byly atraktivnější a do volebních komisí se hlásilo dost lidí. V eurovolbách budou v Jihlavě převažovat v komisích starší lidé a důchodci.

V roce 2019 byla účast ve volbách do Evropského parlamentu v Kraji Vysočina podle Českého statistického úřadu 29,59 procenta. Necelých 30 procent voličů odevzdalo hlas také v Jihlavě. Hnutí ANO tehdy v Jihlavě dostalo 21,15 procenta hlasů, druhá ODS 17,42 procenta.

Vybavení pro volební komise už má radnice připravené. Balíčky chystaly tři brigádnice, na rozvoz do jednotlivých okrsků čekají v tělocvičně v Hluboké ulici. Kromě úředních obálek a náhradních hlasovacích lístků obsahují například i kancelářské a hygienické potřeby.

Na rozdíl od předchozích voleb k nim je kromě české přidaná i evropská vlajka. „My máme převážně volební místnosti ve školách a ve školkách a tam už jsou ty vlajky připravené. Tohle je rezerva," podotkl Mach, který zároveň upozornil, že na jiném místě než při předchozích volbách budou v Jihlavě volební místnosti okrsků 9, 11 a 49.

Zkraje tohoto týdne bylo pro volby do Evropského parlamentu v Jihlavě vydáno 288 voličských průkazů, občané o ně do dnešních 16 hodin ještě mohli žádat osobně v místě trvalého pobytu. V roce 2019 si voliči v Jihlavě požádali pro eurovolby celkem o 241 voličských průkazů, s nimiž mohli volit jinde v Česku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky ČR, EU, správa, volby, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Europoslance může volit skoro 40 tisíc Jihlavanů. Zájem o účast ve volebních komisích klesá | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.