Počasí dnes20 °C, zítra23 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Buďte opatrní v lese pod Šacberkem, apeluje radnice. Propadá se tam šachta sv. Jiří a je tam díra

Už tři týdny pracují odborníci na zajištění šachty svatého Jiří, která se začala propadat. Lidé toto nebezpečné místo, jež se nachází v lese pod vrchem Rudný, snadno poznají. Díra je označena páskou. A radnice apeluje na veřejnost, aby se tam zbytečně nechodila dívat.

„Jde o akci, která není financována ani organizována městem. Je v rukou státu, protože veškerá důlní díla jsou vlastnění státem a stát má za povinnost se o ně starat a případně zabezpečovat jejich technický stav. Práce v tuto chvíli na místě provádí státní podnik Diamo,“ sdělil dnes novinářům náměstek primátora Jihlavy Radek Popelka (ANO). Konkrétně se zde v těchto dnech odtěžuje zemina, která napadala nad šachtu. Podle náměstka Popelky se tam vytvořil jakýsi špunt, který se začal propadat, takže to bylo nebezpečné pro kolemjdoucí. „Část zeminy se bude vracet zpátky, tak jak je v projektu,“ řekl Popelka.

Šachta sv. Jiří pochází z nejstarší etapy dolování v Jihlavě. O její obnovu se v roce 1592 pokusil Vít Baroch za pomoci jihlavské obce. Havíři zde čerpali třicet dní a nocí vodu a hladinu pak udržovali v hloubce 60 metrů od ústí šachty. Pro slabý výtěžek stříbrných rud bylo ale dílo opět opuštěno.

Další pokus o průzkum a těžbu byl podniknut v roce 1734, ale po dvou letech nezbylo, než ze stejných důvodů práce ukončit.

Jak doplnil, v rámci těchto prací se povedlo nalézt místo, kde se nacházelo obrovské mlýnské kolo, které pohánělo soustavu čerpadel. Ta odčerpávala vodu z důlního díla. „Byl tam identifikován i nález původní odvodňovací štoly, která od šachty sv. Jiří odváděla vodu do toku, který je kousek vedle,“ popisuje náměstek.

Další finanční náklady 

Diamo bude i nadále pokračovat ve výše uvedených pracích, protože rozsah se ukázal větší, než se původně odhadovalo. To s sebou nese i další finanční náklady. Místo by mělo být zabezpečeno do začátku letních prázdnin.

Na místě se objevuje nebo ještě i objeví i více techniky, než se původně plánovalo. „Velmi rád bych požádal veřejnost, aby se tam nechodila zbytečně dívat. Je tam díra, která je zabezpečená páskou. Je to v lese, takže se to nedá zabezpečit nějak víc. A může tam dojít k nějakému zranění, náhodnému pádu,“ upozornil Radek Popelka. A ještě jednou apeluje na lidi, aby za pásku opravdu nechodili a počkali si, až stavba bude dokončená a prostor bude otevřený veřejnosti.

Na tuto šachtu by navazoval plánovaný skanzen, který má připomenout slavnou historii dolování stříbra v královském městě.

Jihlava plánuje na Šacberku hornický skanzen. Bude dostupný pěšky nebo povozem taženým koněm či oslem

Jihlavští zastupitelé na svém úterním zasedání debatovali také o plánu vytvořit hornický skanzen, který by připomínal slavnou historii dolování stříbra v Jihlavě. Měl by se nacházet na vrchu Rudný, jemuž se také říká Šacberk. Součástí záměru je...

„V tuto chvíli je třeba změnit územní plán. Máme odsouhlasenou územní studii. Poté budou dokončeny projekční práce a budeme hledat financování. Takže skanzen žije. Rádi bychom, aby začal fungovat ještě v tomto volebním období,“ nastínil závěrem Radek Popelka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava

Štítky šachta, propad, nebezpečí, veřejnost, radnice, Šacberk, Rudný, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Buďte opatrní v lese pod Šacberkem, apeluje radnice. Propadá se tam šachta sv. Jiří a je tam díra | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.