Počasí dnes22 °C, zítra18 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Duben byl teplý a suchý. Teplo má být také o víkendu, hlavně v neděli ale hrozí deště

Pravé aprílové počasí přinesl letošní duben. Meteorologové ho celkově hodnotí jako teplý a suchý. Zatímco teplo bude i první květnový víkend, sucho dle aktuální předpovědi na Vysočině nehrozí.

Co se dubna týká, v jihlavských Hruškových Dvorech byl rozptyl teplot opravdu velký - 7. dubna bylo 26,1 stupňů, což je nový extrém pro duben. Na druhou stranu tam 26. dubna teplota spadla až na -4,2 stupně. 

Extrémy v Hruškových Dvorech
- extrémní maximální teplota pro jednotlivé dny byla naměřená 6. až 8. dubna a potom 13. a 14. dubna
- naopak extrémní minimální teplota byla dosažena 18., 22., 25. a 26. dubna

„Celkem bylo deset mrazových dnů a jeden letní,“ uvedl dobrovolný pozorovatel počasí pro Český hydrometeorologický ústav Petr Janoušek.

Zatímco v Jihlavě byla průměrná teplota 8,9 stupňů, v celém kraji to bylo přesně o jeden stupeň více. To je o 1,8 stupně více oproti normálu a duben tak byl teplý.

Co se deště týká, dvanáct dní bylo v Jihlavě se srážkami, nejvíce napršelo hned v první dubnový den a to 5,4 milimetry. Za celý měsíc to bylo 22,7 milimetrů. „Průměrný úhrn srážek na Vysočině dosáhl 20,1 mm, což činí 54 procent normálu a měsíc duben hodnotíme jako suchý,“ uvedla Gražyna Knozová z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Jaké bude počasí o víkendu?

Předpověď na víkend zní slibně, třebaže v neděli odpoledne hrozí deště. V pátek odpoledne by mělo přestávat pršet a teploty budou mezi čtrnácti a sedmnácti stupni. Také vítr už bude pouze slabý.

V sobotu má být převážně polojasno, odpoledne mohou přijít i ojediněle i přeháňky nebo bouřky, zejména v oblasti Žďárských vrchů. Teploty budou osmnáct až jednadvaet stupňů.

V neděli bude ráno polojasno, mohou být i mlhy a teploty budou o stupeň vyšší než v sobotu. Během odpoledne se ale nad Vysočinu dostanou mraky a postupně začne na většině území pršet.

Oblačné počasí a přeháňky či ojedinělé bouřky meteorologové hlásí také na pondělí a úterý. Teploty by měly v pondělí atakovat dvacítku, v úterý se ochladí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj ČHMÚ

Štítky počasí, duben, teplo, mráz, Český hydrometeorologický ústav, předpověď, Žďárské vrchy, bouřka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Duben byl teplý a suchý. Teplo má být také o víkendu, hlavně v neděli ale hrozí deště | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.