Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Jihlava představí opravený měšťanský dům na náměstí v polovině května. V přízemí bude znovu čajovna

Jihlava představí opravený měšťanský dům na Masarykově náměstí v polovině května. Bude v něm i centrum dokumentárního filmu a badatelna zaměřená na architekturu, ve sklepení budou prezentované archeologické nálezy. Na akci k letošním aktivitám Brány Jihlavy v divadelní kavárně to řekla její ředitelka Soňa Krátká.

Čerstvě rekonstruovaná městská budova na náměstí bude fungovat pod názvem Stříbrný dům. „V polovině května zveme na slavnostní otevření, které bude pro veřejnost od večera 17. do neděle 19. (května)," uvedla ředitelka Soňa Krátká. 

Cenný dům v městské památkové rezervaci patří městu od roku 1907. Naposled byla jeho patra různými přestavbami rozdělená na byty. Opravy budovy začaly koncem roku 2021. Radnice tehdy uvedla, že by stavební práce měly stát okolo 80 milionů korun, dostala na ně 39 milionů z takzvaných norských fondů. V domě budou například i dva sály pro koncerty či výstavy, v přízemí bude znovu čajovna.

Brána Jihlavy je příspěvkovou organizací města. Spravuje například také Dům Gustava Mahlera, Bránu Matky Boží a jihlavské podzemí.

„Je to nová adresa na kulturní mapě Jihlavy, možná nejen Jihlavy, ale celého regionu," uvedl Jiří Neubert, koordinátor Jihlavského architektonického manuálu (JAM). Tento projekt zaměřený na mapování a propagaci architektury a urbanismu Jihlavy bude nově také sídlit v opraveném domě, stejně jako Brána Jihlavy.

Nejstarší zachovaná data v měšťanském domě jsou podle Neuberta z druhé poloviny 13. století, obsahuje i renesanční a barokní vrstvu. „Je to prostě půvabná historická stavba obnovená s použitím současných prvků," uvedl. JAM se zaměřuje na architekturu ve městě od poloviny 19. století. „To stěžejní, s čím pracujeme, je veliká databáze zhruba 150 hesel," uvedl Neubert.

Rekontrukce se protáhla 

Tento dům měl být původně kompletně opravený už koncem roku 2023, rozsáhlou rekonstrukci proti původnímu plánu pozdržely nálezy z oblasti architektury i archeologie.

Do přízemí domu se vrátí čajovna. „O její chod se bude starat stejný prozovatel, čajovna se jen mírně posune dozadu do nové přístavby," uvedl již dříve náměstek Martin Laštovička. 

Do bytů přes koupelnu 

V přízemí domu byla léta čajovna, další dvě patra měšťanského domu byla kdysi rozdělená různými vestavbami na byty. Chodilo se do nich i přes koupelnu, záchod někde lidé měli na konci úzké desetimetrové chodby. Na bytové domy se podle dřívějších údajů radnice předělávaly měšťanské domy od 19. století, kdy s rozvojem průmyslu začali do Jihlavy přicházet za prací lidé z okolí. 

Opravy domu byly zahájeny archeologickým průzkumem, který přinesl významné nálezy. Na dvoře rekonstruovaného historického domu nalezli archeologové inventář mincovny ze 13. století včetně raznice brakteátů Václava II. Nález na konferenci Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska v Jihlavě představil archeolog Šimon Kochan.

Objev archeologů při rekonstrukci domu na náměstí: Podívejte se, jak vypadaly mince ražené v Jihlavě

Zhruba od poloviny března v dolní části Masarykova náměstí v Jihlavě probíhá rekonstrukce domu, kde sídlí čajovna a knihkupectví Kuba & Pařízek. Součástí obnovy tohoto historického domu je také archeolologický výzkum, který přinesl zajímavé...

 „Tímto objevem se dotýkáme historické podstaty vzniku, velikosti a významu Jihlavy, jako předního královského města v době Přemyslovské, kdy právě mincovna byla finálním článkem rozsáhlého procesního řetězce, který začínal těžbou stříbrné rudy v okolí,“ sdělil v květnu 2022 archeolog Šimon Kochan z ústavu Archaia Brno.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky turistika, správa, historie, rekonstrukce, oprava, náměstí, čajovna, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava představí opravený měšťanský dům na náměstí v polovině května. V přízemí bude znovu čajovna | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.