Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Objev archeologů při rekonstrukci domu na náměstí: Podívejte se, jak vypadaly mince ražené v Jihlavě

Zhruba od poloviny března v dolní části Masarykova náměstí v Jihlavě probíhá rekonstrukce domu, kde sídlí čajovna a knihkupectví Kuba & Pařízek. Součástí obnovy tohoto historického domu je také archeolologický výzkum, který přinesl zajímavé nálezy. Na dvoře domu byl objeven inventář královské mincovny z konce 13. století. V památkově chráněném domě, který patří městu, provádí archeologický výzkum jihlavská pobočka ústavu Archaia Brno.

Ve středověké odpadní jímce se našlo vybavení mincovny. Unikátnost nálezu spočívá zejména v tom, že se doposud s jistotou nevědělo, který typ brakteátu byl v jihlavské královské mincovně ražen. Nyní podle četných reliéfů na formách pro výrobu razidla můžeme tento typ s jistotou určit. Archeologové však upozorňují, že nálezy jsou čerstvé, jejich výzkum je teprve na počátku a jejich interpretace i význam se bude dále zpřesňovat.

„Tímto objevem se dotýkáme historické podstaty vzniku, velikosti a významu Jihlavy, jako předního královského města v době Přemyslovské, kdy právě mincovna byla finálním článkem rozsáhlého procesního řetězce, který začínal těžbou stříbrné rudy v okolí,“ sdělil novinářům archeolog Šimon Kochan z ústavu Archaia Brno.

Soubor nálezů je tvořen brakteátovým razidlem, opatřeným trnem ve spodní části a olověnou kovadlinou ve tvaru komolého kužele s otvorem pro zasazení trnu razidla. V souboru jsou zastoupeny také dvojdílné keramické formy na odlévání razidel v podobě trubiček a spodních dílů s reliéfním vyobrazením mytologického zvířete - draka s mečem. „Podle numismatické typologie Františka Cacha (Nejstarší české mince III. 1974) se jedná o typ č. 1002, tedy střední brakteát ražený králem Václavem II.," upřesnil ve zprávě pro novináře Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Dále se soubor skládá z fragmentů forem na odlévání stříbrných prutů (tzv. cánů) a části pozitivního modelu na výrobu těchto forem. Tyto pruty byly polotovary v procesu výroby mince. Pruty byly kladivy vyklepány na plech o tloušťce stanovené druhem mince, jež z nich měla být ražena. Takovýto plech byl následně stříhán do tvaru budoucích mincí. „K vybavení mincovny mohlo sloužit i olověné závaží nalezené v zásypu suterénu provizorního domu z 13. století, který byl situován nedaleko zmiňované jímky. V jižním profilu zkoumané plochy byla zachycena část středověké zahloubené pece, která mohla sloužit ke zpracování kovu v provozu mincovny. Její původní využití bude předmětem dalšího výzkumu," doplňuje mluvčí Jihlavy. 

Královská mincovna? 

Nabízí se otázka, zda byla v domě na Masarykovo náměstí 21 mincovna. „Pro dané období máme v prostoru dnešní stavby doložen kamenný sklep domu, jehož strop byl původně osazen trámy dendrochronologicky datovanými do přelomu let 1279 a 1280. Nemáme zde ovšem doložen na tehdejší poměry v Jihlavě nikterak honosný dům, jaký by odpovídal představám o královské mincovně. Z písemných pramenů víme, že královská mincovna bývala pronajímána společností několika mincovních podnikatelů. Je tedy pravděpodobné, že nemusela sídlit na jediném místě ve městě, ale provozů mohlo být i několik a jeden z nich by se nalézal v blízkosti místa objevu,“ odpověděl Kochan.

Velká měnová reforma Václava II., kdy byly mincovny českého království přestěhovány do Kutné Hory, kde se začal razit pražský groš,  proběhla roku 1300. V té době se proto zrušila i královská mincovna v Jihlavě – také se přestěhovala do Kutné Hory. „Vzhledem k tomu, že zde máme právě formy na razidla brakteátů Václava II., lze uvažovat o spojitosti s touto událostí,“ doplnil Kochan.

Archeologové také připouští možnost, že na místě nemusela fungovat mincovna, ale zlatnická dílna, která raznice pro mincovnu vyráběla. Ve hře je také varianta, že se mohlo jednat o takzvanou penězokazeckou dílnu.

Romantické představy situovaly mincovnu do dnešního převážně renesančního domu U Mincovny 2 s domovním znamením v podobě zlatého slunce na nárožním arkýři. „Objevy z archeologického výzkumu budov radnice při jejich rekonstrukci po roce 2000 podporují teorii, že mincovna mohla stát právě v místě dnešní radnice," zmiňuje mluvčí města. 

Další omezení pro řidiče 

Jímka, ve které bylo vybavení mincovny nalezeno, je již zasypaná hlínou a nadále se pokračuje ve stavebních pracích, které archeologové dále bedlivě sledují. Aktuálně jsou stavaři zaměřeni na střechu a krov, který se bude finálně měnit od poloviny května. Řidiči tedy opět neprojedou Brněnskou ulicí, a to od 16. do 30. května, objízdná trasa je opět stanovena přes ulici Čajkovského, stejně jako tomu bylo v dubnu. 

Čajovna zůstane 

Zmíněná rozsáhlá rekonstrukce domu s adresou Masarykovo náměstí 21, kde sídlí například čajovna, byla zahájena zhruba v polovině března. Městu se podařilo na unikátní projekt získat grant z norských fondů v nejvyšší možné výši, a to 39 milionů korun. Celkové náklady na opravu domu se odhadují na 80 milionů korun. Chátrající památka, kterou si lidé mohou spojovat hlavně s čajovnou a knihkupectvím Kuba & Pařízek, by se už na podzim příštího roku měla změnit v centrum kultury a vzdělávání. 

Podle programového schéma objektu, které bylo součástí žádosti o grant z norských fondů, bude dům rozdělen na několik částí. Přízemí a sklepní prostory budou zacíleny na komunikaci a služby pro zákazníky. Jejich součástí zůstane čajovna a knihkupectví Kuba & Pařízek, dále se zde pravděpodobně umístí i turistické informační centrum (TIC) či interaktivní expozice o historii architektury města.

První patro nabídne dva sály pro konání aktivit iniciovaných veřejností či společenských akcí a pracovních setkání. „Ty mohou být pořádány širokým spektrem pořadatelů – spolky, kulturními organizacemi nebo i soukromými firmami. Bráně Jihlavy poslouží třetí patro jako zázemí organizace s kancelářemi. Součástí domu bude i apartmán sloužící hostům či externím spolupracovníkům,“ popsal již dříve mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk. 

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky rekonstrukce, obnova, historie, archeologové, mince, mincovna, nález, Masarykovo, náměstí, Jihlava, dům, výzkum, Brno, radnice, Václav II. Český, archeologický výzkum, historický dům, Kutná Hora, výroba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Objev archeologů při rekonstrukci domu na náměstí: Podívejte se, jak vypadaly mince ražené v Jihlavě | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.